În timpul verii, obiceiurile noastre alimentare suferă câteva modificări, atât din pricina temperaturilor ridicate, cât și a perioadelor petrecute în concediu. În esență, vara este un sezon caracterizat prin libertate, vacanță și aventură, ceea ce ne încurajează să dăm frâu liber tentațiilor alimentare.
Cu toate acestea, modificările majore ale ritmului în care ne-am obișnuit pe tot parcursul anului, pot avea consecințe grave asupra sănătății. Mai precis, sistemul digestiv se va confrunta cu numeroase provocări. Chiar dacă îndeplinește o mulțime de funcții importante, el se poate sensibiliza, din cauza combinațiilor alimentare năucitoare.
Consumă fructe și legume specifice sezonului
Fiecare anotimp iese în evidență prin recolta bogată de fructe și legume pe care le putem consuma ca atare, sau integrate în pregătirea diverselor tipuri de preparate. Când vine vorba de sezonul estival, fructul-vedetă al verii este pepenele verde. O sursă bogată de vitamine (A, C), beta-caroten și potasiu, pepenele verde hidratează organismul.
Desigur, pe această listă putem aminti cireșele, piersicile, ananasul, roșiile, castraveții, fasolea verde, caisele, zmeura, murele sau spanacul. Dă frâu liber imaginației, creând farfurii colorate și bogate în vitamine și antioxidanți naturali. Spre exemplu, cireșele sunt o excelentă sursă de fibre și potasiu, murele conțin fibre ce ajută la protejarea sistemului digestiv, în timp ce roșiile de sezon sunt pline de substanțe nutritive.
Hidratează-te corespunzător
Recomandarea constantă a medicilor se referă la consumul zilnic a cel puțin doi litri de apă. Ei bine, dacă urmezi aceste sfat simplu și ușor de aplicat, te vei simți mult mai bine, mai ales în zilele călduroase ale verii.
Astfel, încearcă să bei un pahar de apă înainte de micul dejun, întrucât acțiunea apei are un efect benefic asupra metabolismului. Apoi, pe parcursul zilei, consumă un pahar cu apă de 200 de mililitri în fiecare oră, pentru a ajunge la baremul impus.
Desigur, multe persoane ignoră acest sfat, acuzând gustul apei. Prin urmare, poți consuma limonadă proaspătă făcută în casă, ceai de lemn dulce, sau poți adăuga bucăți mari de fructe în paharul cu apă.
Fă mișcare în fiecare zi
Sedentarismul a devenit o scuză pe care o adoptăm, de cele mai multe ori, în momentul în care vrem să lenevim pe canapea. Mai mult, vara ne oferă o mulțime de scuze întemeiate, pornind de la temperaturile ridicate, la razele ultraviolete.
Fiecare sesiune de antrenament ignorată se va resimți în viitorul apropiat, atât pentru sistemul digestiv, cât și pentru restul corpului. Spre exemplu, lipsa de mișcare duce la deficiențe de concentrare, tulburări de somn și schimbări frecvente ale dispoziției. Așadar, încearcă să faci mișcare în fiecare zi, timp de aproximativ 30 de minute. Indiferent de sportul ales, este important să incluzi acest obicei sănătos în rutina ta zilnică.
Pe lângă sfaturile amintite mai sus, stresul este un factor important, care influențează starea noastră psihică și fizică. La finalul zilei, încearcă să te relaxezi practicând activități care îți aduc bucurie și fericire.