Mușcăturile de căpușe sunt nedureroase și din acest motiv sunt șanse foarte mari să nu sesizăm că am fost mușcați decât atunci când încep să apară simptome precum durere, umflătură sau senzație de arsură în zona afectată. Cunoscutul medic din România, Virgil Musta, a explicat cât de periculoase sunt căpușele, cum recunoaștem mușcătura de căpușă, cum le îndepărtăm, dar și cum ne putem feri de aceste insecte atunci când ieșim în aer liber cu copiii noștri.

Este foarte important să fim atenți și să verificăm de fiecare dată când ieșim în parc dacă am fost sau nu mușcăți de căpușe.

„Căpușa este o denivelare la nivelul tegumentului care seamănă cu un mic păianjen. De fapt, se vede o mică pată neagră denivelată. De aceea, este foarte important că în fiecare seară, după ce am frecventat o zonă cu iarbă sau de agrement, să facem un duș și atunci să ne căutăm de aceste căpușe care pot fi prinse de tegumentul nostru. Pentru că dacă ele stau mai puțîn de 24 de ore, nu apucă să elimine agenții patogeni cu care pot fi încărcate. Pot fi încărcate cu bacterii, cu paraziți, cu virusuri, producând boli destul de grave”, explică medicul Virgil Musta.

Orice căpușă poate da boala Lyme?

Boală Lyme este una dintre ele, însă este important de știut că nu toate căpușele transmit această boală. Experții spun că, pentru a nu transmite boală, este foaarte important să îndepărtăm căpușă din piele cât mai rapid posibil, în cel mult 24 de ore.

„Doar o parte din căpușe sunt parazitate sau infectate de această bacterie care, de cele mai multe ori, chiar dacă nu ai scos căpușa în timp util, în primele 24 până la 72 de ore și căpușa este infectată, boală se autolimitează. Organismul are mecanisme de a o limită. În peste 80% dintre cazuri, dacă sunt tratate sau se administrează tratamentul preventiv imediat după ce a fost descoperită căpușa, această boală nu se dezvoltă. E doar un număr mic de cazuri în care evoluează cu formă cronică, cu manfiestări la nivelul inimii, sistemului nervos, articulațiilor, unde boală poate fi mai severă. Din fericire, foarte rar sunt cazuri mortale”, spune Virgil Musta.

Cum îndepărtăm căpușa?

Îndepărtarea cât mai precoce a căpușei poate preveni infectarea! Ce facem atunci când descoperim că noi sau copiii noștri am fost mușcăți de căpușă? Trebuie să mergem imediat la doctor sau putem îndepărta acasă această insectă atașată ferm de piele?

Iată cum se scoate corect o căpușă:

„Putem și noi să o scoatem, acasă. Nu e foarte greu de scos – se îmbibă un tifon în alcool, se ține 3-4 minute deasupra căpușei, că să se relaxeze acele picioare cu care se fixează, după care se extrage ușor căpușă urmărindu-se dacă a mai rămas sau nu capul. Dacă a mai rămas capul este recomandat ca a doua zi să te prezinți la un serviciu chirugical care să-ți extragă și această parte a căpușei”, spune medicul Virgil Musta.

Cum ne putem feri de căpușe când ieșim în aer liber?

Ca de obicei, nu există un „tratament” mai eficient decât prevenția. Prevenirea mușcăturilor de căpușă este cea mai bună metodă pentru a evita bolile transmise de acestea, iar medicul Virgil Musta vine cu câteva sfaturi în acest sens:

„Este bine că dacă se merge în astfel de zone cu risc de a te căpușa să porți pantaloni lungi, să porți chiar și cămașă cu mânecă lungă, dacă umbli cu mână prin iarbă. Dar, vara este dificil și decât să avem o recreere neplăcută, eu cred că este mai bine dacă seară facem un duș și ne căutăm puțin să nu avem pe tegument căpușe”, recomandă medicul Virgil Musta.