mamaplus

Cum să speli și să dezinfectezi corect jucăriile copilului. 6 pași simpli de urmat

-
//
15.12.2020

Frumusețea copilăriei, a copiilor de orice vârstă, este inegalabilă. Să îi vezi cum cresc sănătoși și plini de vitalitate, ca părinte, este unul dintre dezideratele majore ale existenței. Însă ce facem atunci când agenții patogeni atentează la integritatea micuților noștri? Un răspuns simplu ar fi acela să avem grijă să le administrăm corect tratamentele prescrise de medicul pediatru.

Totuși, pentru a nu ajunge până la această etapă, nu ar fi mai bine să fim prevăzători și să încercăm, pe cât posibil, să preîntâmpinăm acele momente neplăcute pentru toți? O astfel de prevedere constă, pur și simplu, în menținerea unei curățenii temeinice a tuturor obiectelor cu care prichindeii intră în contact.

Jucăriile, frumoase și atractive, sunt primele care prezintă un potențial astfel de risc. Pentru a fi eficienți în acest demers vă recomandăm câțiva pași simpli pentru a avea întotdeauna jucării curate:

  1. Înainte de începerea operațiilor de spălare și dezinfectare propriu-zise aveți grijă să îndepărtați bateriile, acolo unde este necesar, sau mecanismele electrice sau electronice, acolo unde este posibil. Citiți cu atenție etichetele atașate pentru a vedea condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca, după spălare, jucăriile să fie într-o formă la fel de bună ca înainte de acest procedeu. Dacă jucăriei îi lipsesc aceste instrucțiuni, renunțați la ea.
     
  2. Jucăriile din material plastic pot fi spălate cu o perie sau cu o cârpă într-o soluție de apă caldă și săpun. După ce ați terminat această operație folosiți o soluție ușoară de înălbitor (o lingură de înălbitor la doi litri de apă) în care scufundați jucăriile pentru câteva minute. Clătiți apoi cu apă curată din abundență.
     
  3. Pentru jucăriile din materiale mai dure dar pentru care nu există riscul de decolorare puteți folosi cu încredere mașina de spălat vase. În acest caz, datorită temperaturii ridicate a apei de spălat, nu mai este necesar să folosiți un înălbitor.
     
  4. O altă recomandare se adresează jucăriilor din material moale, gen cârpe sau alte materiale textile, pe care le puteți spăla și dezinfecta în mașina de spălat rufe. Pentru aceasta aveți nevoie de o cantitate normală de detergent la care adăugați și puțin înălbitor. În caz că sunt puține, ca număr și cantitate, jucăriile le puteți spăla împreună cu alte obiecte. Ca măsură suplimentară de precauție, încercați să evitați, pe cât posibil, să spălați în aceeași serie jucăriile și hainele copilului.
     
  5. Nu numai jucăriile sunt factori de risc pentru infecțiile microbiene la care poate fi expus copilul. La fel de periculoase sunt și suprafețele cu care micuțul intră în contact. Măsuțele, scaunele, chiar și pătuțul în care doarme pot fi contaminate. De aceea, cu o soluție dezinfectantă diluată (o lingură de înălbitor la trei litri de apă) și o cârpă moale sau un burete ștergeți suprafețele expuse cel puțin o dată pe săptămână sau de câte ori este nevoie. Clătiți cu apă curată și lăsați să se usuce.
     
  6. Un alt posibil risc de contaminare cu diferiți microbi care pot pune în pericol starea de sănătate a copilului este dat de contactul sau interacțiunea cu ceilalți copii și cu jucăriile lor. Știm că sădind de timpuriu semințele unor comportamente precum comunicativitate, sociabilitate sau altruism cât de curând vom culege roade bogate. Însă pericolul microbian pândește neștiut și atacă unde și când te aștepți mai puțin. Acum nu spunem că micuțul vostru ar trebui protejat închizându-l într-un glob de sticlă, însă o atenție aparte și o abordare realistă acordată unor astfel de aspecte se pot dovedi salvatoare în multe astfel de situații destul de delicate.

Cel mai bine pentru copil este să se joace fără griji cu ce și cu cine îi place. Iar pentru ca el să se simtă bine și să fie fericit, una dintre obligațiile părinților responsabili este să facă tot posibilul ca acest lucru să se întâmple.