Știm cât de neplăcut este să te apuce căscatul sau sughițul în timpul unei întâlniri importante, în timpul unui interviu sau al unei discuții cu prietenii. Căscatul, cel puțin, este asociat cu plictiseala și ne facem de rușine. Dar iată și metode sigure să eviți aceste ”accidente”!
Abține-te să caști, să sughiți sau să strănuți când stai de vorbă cu diverse persoane, fie ele colegi de muncă sau prieteni apropiați. În codul bunelor maniere, există câteva metode să eviți căscatul, strănutul sau sughițul, care ne face să părem plictisite, dezinteresate de discuție sau de persoanele apropiate.
Cum să eviți căscatul
Deși apare din cauza unei scăderi bruște a oxigenului din cameră, dacă nu a fost aerisită la timp, căscatul este asociat cu somnul, cu oboseala și cu plictiseala. De aceea, este bine să faci tot posibilul să îl eviți.
Dacă simți că te ia somnul și îți vine să caști, încearcă să deschizi ușa sau fereastra, să intre aer proaspăt. Dacă tot îți mai vine să caști, cea mai bună metodă este să apeși vârful nasului în sus, ținând mâna în dreptul gurii. Funcționează garantat!
Cum să eviți sughițul
Cauzele sughițului sunt confuze pentru cercetători. Se crede că apare fie din lipsă de aer, fie din schimbarea bruscă a temperaturii, fie că am mâncat prea mult. Dar, lăsând la o parte cauzele, știm mai bine azi cum poate fi oprit, deoarece sughițul este foarte neplăcut în societate.
Iată câteva metode sigure:
- Inspiră adânc aer, înghite de două ori, și expiră lung. Repetă dacă este necesar.
- Bea rapid două guri de apă la temperatura camerei și ține-ți respirația două, trei secunde.
- Mănâncă gumă sau o bomboană mentolată.
Cum să eviți strănutul
La fel de neplăcut precum sughițul, strănutul nu este acceptat în societate. Împrăștii microbi și devii supărătoare pentru cei care stau aproape de tine. De aceea, este bine să încerci să îl eviți și cea mai bună metodă este să apeși cu degetul arătător zona de la baza nasului și să îți ții puțin respirația. Mult succes!