Apendicita acută este una dintre cele mai frecvente cauze ale intervenției chirurgicale abdominale la copii. Consta în inflamația apendicelui, un sac mic localizat la joncțiunea dintre intestinul subțire și intestinul gros. Tratamentul său necesită intervenție chirurgicală de urgență. Chiar și pentru medici este, uneori, dificil să stabilească diagnosticul cu certitudine.
De fapt, cu cât vârsta copilului este mai mică, cu atât mai dificil va fi diagnosticul. Din fericire, apendicita este rară la copiii sub 2 ani. Aceasta apare cel mai frecvent la copiii cu vârsta peste 5 ani până la adolescență. Întrebarea eternă a părinților este: Cum se detectează apendicita timpurie la copii?
3 simptome care te ajută să detectezi apendicita în prima fază la copii:
Cele trei simptome principale ale apendicitei sunt durerea abdominală, vărsăturile și febra, în această ordine. Alte elemente care pot însoți o apendicită sunt pierderea apetitului și diareea.
Este important ca, atunci când un copil prezintă dureri abdominale și febră, să fie consultat de un medic, deoarece tratamentul cu analgezice sau antipiretice poate masca apendicita, permițând evoluție acesteia și se poate ajunge la complicații.
Simptomele apendicitei:
Durerea abdominală: Datele principale ale apendicitei sunt prezentate inițial în jurul ombilicului, în partea superioară a acestuia, pentru a se stabili mai târziu în cvadratul inferior drept al abdomenului, unde se află apendicele.
Durerea apare constant, adică nu este ca o crampă care vine și trece, ci devine din ce în ce mai intensă pe măsură ce orele se scurg. Atâta timp cât nu există durere se administrează medicamente pentru febră.
Durerea se intensifică cu mișcarea. Trăsătura caracteristică a copilului cu apendicita este că își plasează mâna pe partea dreaptă inferioară a abdomenului. Este bine să se evită mișcările bruște, deoarece acestea produc durere foarte mare.
Vărsăturile: Acestea apar de obicei până după declanșarea durerii abdominale. Se întâmplă între 70 și 90% din cazurile de apendicită. Vărsăturile pot duce la confundarea apendicitei cu gastroenterita, dar în cazul apendicitei, vărsăturile nu atenuează durerea sau disconfortul.
Febra: Febra este, de obicei, scăzută, de regulă, nu depășește 38,5 ° C, iar acest lucru poate să lipsească în unele cazuri. Febra ridicată, mai mare de 39 ° C în cazul apendicitei ar putea indica faptul că este, deja, într-un stadiu avansat sau mai complicat, cazul peritonitei.
Diagnosticarea apendicitei la copii:
Diagnosticarea apendicitei nu este atât de simplu pentru un medic. Cu cât vârsta pacientului este mai mică sau sunt mai puține ore de la declanșare, cu atât diagnosticarea va fi mai dificilă.
Dacă medicul suspectează apendicita, el va efectua alte teste care să confirme diagnosticul, cum ar fi analizele de sânge, pentru a observa celulele albe din sânge sau leucocitele. Sau poate face o ecografie abdominală sau o tomografie care caută date despre apendicită.
În cazul în care diagnosticul nu este foarte clar, timpul este singurul care va spune dacă este vorba despre o apendicită. În decurs de câteva ore lucrurile evoluează, oferind date mai clare pentru diagnosticare.