Directorul Centrului Gamalei a explicat dacă bărbații și femeile au reacții diferite la vaccinul împotriva noului coronavirus.

Anumite reacții care apar la vaccinul împotriva coronavirusului se manifestă la fel și în cazul bărbaților, și al femeilor, însă o informație veridică din punct de vedere statistic vom avea abia după încheierea testărilor post-înregistrare, a comunicat pentru RIA Novosti directorul Centrului Gamalei Aleksandr Ghințburg.

„Nu am observat deocamdată, poate atunci când vom vaccina 40 de mii se vor depista deosebiri statistice reale, însă deocamdată nu am reușit să observăm astfel de diferențe”, a răspuns Ghințburg la întrebarea dacă există deosebiri între reacțiile bărbaților și femeilor la vaccin.

În luna august, Ministerul Sănătății al Rusiei a înregistrat primul vaccinul din lume împotriva COVID-19, creat de Centrul Gamalei, în parteneriat cu Fundația Rusă pentru Investiții Directe (RFPI). Preparatul a primit denumirea de „Sputnik V”. Vaccinarea presupune administrarea a două componente a preparatului, la un interval de trei săptămâni.

Testările clinice post-înregistrare ale substanței au început la Moscova pe 7 septembrie, iar pe 9 septembrie medicii le-au administrat vaccinul primilor participanți. În total la studiu vor lua parte 40 de mii de voluntari, dintre care 10 mii vor primi placebo, acest lucru fiind necesar pentru verificarea eficienței vaccinului.