Primăvara poate fi numit sezonul nasului înfundat, care curge neîncetat, al ochilor roșii și al strănuturilor repetate. De vină ar fi polenul care ”bântuie” în aer în mod excesiv și provoacă alergii. Cum să ne protejăm de alergiile de primăvară și ce teste trebuie să facem pentru a afla dacă suntem sau nu alergici la un anumit antigen, aflăm de la medicul alergolog, Stela Eftodiev.  

Cum ne protejăm de alergiile de primăvară? Sfaturi de la specialist!

Cum ne protejăm de alergiile de primăvară? Sfaturi de la specialist!​ Ce înseamnă, de fapt, alergiile? 

Alergia este definită ca o reacție exagerată a sistemului imunitar la pătrunderea substanțelor alergene (antigene).  

În ultimii ani, crește morbiditatea maladiilor alergice sezoniere din cauza poluării mediului ambiant. 

Cum ne protejăm de alergiile de primăvară? Sfaturi de la specialist!​ Ce tipuri de alergii se întâlnesc primăvara?  

Calendarul polenic din Moldova cuprinde perioadele: aprilie - mai, atunci când are loc înflorirea arborilor și arbuștilor (plop, arin, arțar, mesteacăn, frasin, stejar, nuc, pin), iunie - august – polenul cerealelor sau gramineelor (secara, ovăz, orz) și august - octombrie – polenul ierburilor (ambrozie, pelin). Sporii mucegaiurilor atmosferice (Cladosporium herbarum,Alternaria) deasemeni sunt in perioada sezoniera. 

Cum ne protejăm de alergiile de primăvară? Sfaturi de la specialist!

Cum ne protejăm de alergiile de primăvară? Sfaturi de la specialist!​ Cum se manifestă alergiile de sezon și pe cine afectează cel mai mult? 

Afectează preponderent persoanele cu predispunere la alergii, adulții care în anamneză au intoleranța la unele produse alimentare. Apariția simptomelor clinice coincide cu perioada de polenizare. Cel mai frecvent este rinoconjunctivita  alergică, care se manifestă prin strănut frecvent, rinoree, obstrucție nazală, prurit nazal, ocular, lăcrimații; uneori accese de astm bronhic; alergodermatoze.  

Cum ne protejăm de alergiile de primăvară? Sfaturi de la specialist!​ Ce fel de teste trebuie să facem pentru a exclude sau a cunoaște exact de ce tip de alergie suferim?  

Testele paraclinice sunt foarte importante pentru stabilirea diagnosticului și prevenirea formelor severe a alergiilor sezoniere. Testele se pot efectua‚ ”In Vivo” ( teste de provocare pe bolnav) și ”In Vitro”.   

Testele ‘’In Vitro’’ apreciază Imunoglobulina totală și alergenul specific către anumite substanțe alergene. In prezent, acest tip de teste sunt de bază, ținând cont de inofensivitatea pentru pacientul atopic, posibilitatea efectuării testului pe perioada administrării preparatelor antihistaminice.

Cum ne protejăm de alergiile de primăvară? Sfaturi de la specialist!

Cum ne protejăm de alergiile de primăvară? Sfaturi de la specialist!​ Care este tratamentul pentru alergiile de primăvară?  

Există metode de tratament specifice și nespecifice. Metoda specifică sau hiposensibilizarea specifică cu alergenii polenici se efectuează în secția specializată. Aplicarea metodelor nespecifice constă în controlul expunerii la alergeni și dieta hipoalergică de eliminare.  Concentrația maximă de polen este dimineața. Astfel, în orele matinale este binevenit să evităm plimbările în aer liber și aerisirea încăperii în această parte a zilei. Utilizarea umidificatoarelor și purificatoarelor de aer, care captează polenul din încăperi, utilizarea măștilor, ochelarilor de protecție pentru a scădea pătrunderea concentrației excesive de polen.   

O altă modalitate de tratament este farmacoterapia sau administrarea medicamentelor, în dependență de manifestările clinice, precum: antihistaminicile, vasoconstrictoare (decongestionante), corticosteroizi intranazal. 

Cum ne protejăm de alergiile de primăvară? Sfaturi de la specialist!​ La ce riscuri ne putem supune dacă nu cunoaștem că avem alergie la un anumit produs/substanță?

Este important consultul la medic specialist alergolog, pentru concretizarea diagnosticului cu scopul evitării formelor severe ale alergiilor, care afectează calitatea vieții.   

Cum ne protejăm de alergiile de primăvară? Sfaturi de la specialist!

Invitro Diagnostics.  Analize de laborator de precizie înaltă, consultații medicale, ginecologie, ecografie.

Info Line: 078903999

 www.invitro.md  

https://www.facebook.com/invitro.md