Din cauza simptomelor similare, determinarea cu exactitate a bolii care ne afectează devine foarte dificilă. Cazurile de COVID-19 sunt din nou în creștere din cauza răspândirii variantei Omicron, dar spitalizările par să nu mai ajungă la nivelurile alarmante provocate de tulpinile precedente.

Pentru cei vaccinați, informațiile disponibile în acest moment arată că infectarea cu noua variantă ar provoca simptome mai puțin severe. Epidemiologul american dr. Abdul El-Sayed a explicat că vaccinul este ca un semnal de alarmă pentru sistemul imunitar. Asta nu înseamnă că infecțiile nu trebuiesc luate în serios, mai ales când riscul de a copleși sistemul sanitar este foarte mare.

Multe infectări cu coronavirus ar putea să se manifeste precum o răceală sau o gripă

Cel mai bun mod de a ști cu siguranță este să facem un test, spune și dr. Sarah Ash Combs, doctor al unui spital pentru copii din SUA.

„În afară de un test, este foarte complicat să facem diferența (între COVID-19 și alte răceli) în acest moment”, a mai spus dr. Combs, explicând că trebuie să tratăm simptomele de răceală sau gripă ca și când ar fi COVID-19.

Care sunt simptomele la care trebuie să fim atenți 

Primele semnale ale răcelii, gripei și COVID-19 tind să fie foarte similare. Atât COVID-19, cât și gripa provoacă des simptome precum febră, oboseală, dureri musculare, dureri de gât, dificultăți de respirație, stări de vomă și diaree, potrivit Centrului de Prevenire și Control al Bolilor din SUA (CDC).

Infectările cu COVID-19 se pot deosebi, însă, prin apariția durerilor de cap și a tusei seci. Pierderea gustului și a mirosului, semnele cele mai clare ale COVID-19 la începutul pandemiei, au devenit acum mai rare decât în cazul fostelor tulpini, a explicat dr. El-Sayed.

„Oamenii care au dureri serioase în piept, în special pentru cei a căror tuse seacă s-a înrăutățit, trebuie să primească asistență medicală”, a avertizat doctorul.

Dacă apar simptomele, trebuie să ne gândim cu cine am intrat în contact

Comparativ cu gripa, COVID-19 poate fi mult mai severă. COVID-19 se poate manifesta mai târziu într-o persoană infectată decât în cazul gripei, iar bolnavii rămân contagioși pentru mai mult timp, informează CDC.

Virusul rămâne uneori nedepistat de test dacă infectarea s-a produs cu cel mult 4 zile înainte

Dacă avem orice suspiciune că am putea fi infectați, ar fi bine să facem un test și, cu atât mai mult, dacă au apărut simptomele. Pentru cei care au fost expuși coronavirusului și care nu au simptome, există posibilitatea ca virusul să nu fie încă destul de dezvoltat încât să apară în urma testării. În acest cazuri, cel mai bine este să așteptăm cinci zile după expunere înainte să facem testul și să rămânem vigilenți în această perioadă.

Lista diferențelor dintre simptomele de COVID-19, gripă, răceală și alergiile de sezon

 • Tuse: comună, seacă (COVID-19), comună (gripă), comună (răceală), uneori (alergii)
 • Febră: comună (COVID-19), comună - dar nu mereu (gripă), uneori (răceală), niciodată (alergii)
 • Durere musculară: comună (COVID-19), comună (gripă), uneori (răceală), niciodată (alergii)
 • Oboseală: comună (COVID-19), comună (gripă), uneori (răceală), uneori (alergii)
 • Mâncărime: niciodată (COVID-19), comună (alergii)
 • Strănut: rar (COVID-19), uneori (răceală), comun (alergii)
 • Gât inflamat: comun (COVID-19), comun (gripă), comun (răceală), rar (alergii)
 • Nas înfundat: comun (COVID-19), comun (gripă), comun (răceală), comun (alergii)
 • Conjunctivită: uneori (COVID-19), uneori (alergii)
 • Stare de vomă/rău: uneori (COVID-19), uneori - mai întâlnită la copii (gripă), niciodată (răceală), niciodată (alergii)
 • Diaree: uneori (COVID-19), uneori - mai întâlnită la copii (gripă), niciodată (răceală), niciodată (alergii)
 • Dificultate de respirație: comună (COVID-19), comună (gripă)
 • Pierdere gust/miros: comună (COVID-19), rară (gripă), uneori (răceală), uneori (alergii)

Potrivit Clinicii Mayo din SUA, pierderea gustului și/sau a mirosului se manifestă repede după infectarea cu COVID-19 și, de multe ori, fără nas înfundat. În cazul răcelii comune (viroză respiratorie), acest simptom este mai rar și este acompaniat de nas înfundat.