Răceala la ovare, anexita sau boala inflamatorie pelvină este o afecțiune pe care trebuie să o tratezi rapid, încă de la primele simptome, întrucât altfel poate duce la apariția complicațiilor sistemului reproducător. Dacă simți un disconfort deranjant și înțepător în partea inferioară a abdomenului, ar fi cazul să mergi urgent la medicul ginecolog. Ce alte simptome mai pot apărea în cazul anexitei, află în continuare.

Răceala la ovare are, de cele mai multe ori, o cauză de natură bacteriană. Atunci când flora vaginală este dată peste cap, poate apărea răceala, care nu este altceva decât o inflamație a ovarelor și a trompelor uterine. Este bine de știut că racela la ovare poate fi cauzată și de o boală cu transmitere sexuală, de obicei chlamydia sau gonoreea, care infectează colul uterin.

Dureri abdominale inferioare

Durerile abdominale nu sunt niciodată normale, mai ales atunci când se manifestă frecvent, acut și devin supărătoare. Dacă resimți dureri în zona inferioară a abdomenului, ar fi bine să te prezinți la medicul ginecolog, întrucât acesta este un prim simptom al anexitei. Durerile pot fi resimțite mai tare în timpul urinării sau în timpul actului sexual.

Creșterea și schimbarea secreției vaginale

Secreția vaginală este absolut normală, însă atunci când observi că începe să devină abundentă și să își schimbe culoarea, adică să devină gălbuie, verzuie sau chiar maronie este momentul să iei masuri. Acesta este un simptom clasic al răcelii la ovare și nu ar trebui să îl ignori.

Dereglările menstruale

În general, dereglările hormonale nu sunt un simptom al răcelii la ovare atunci când se manifestă individual, fără să fie însoțite și de alte simptome. Însă, atunci când ai dereglări menstruale și resimți dureri acute în zona abdomenului, ai putea lua în considerare faptul că ai răcit la ovare. Pentru a scăpa de orice nelămurire, cel mai bine este să consulți un medic. Sunt foarte multe femei care suferă de anexită, așa că nu trebuie să te sperii de medic, ci trebuie să te gândești la sănătatea ta.

Nevoia de a merge frecvent la baie

Simți nevoia să mergi frecvent la baie, dar cantitatea de urină eliminată este infimă? Simți arsuri sau senzații de usturime atunci când urinezi? Acestea sunt simptome ale unei inflamații și infecții la nivelul ovarelor și trompelor și recomandat ar fi să nu aștepți să treacă de la sine, ci să iei masuri cât mai curând.

Stări de vomă și febră

Atunci când suferi de răceală la ovare, este posibil să ai stări de vomă, frisoane și febră. Aceste manifestări ale organismului te avertizează că undeva acolo există o infecție. Și acest simptom anunță o răceala la ovare doar atunci când însoțește alte simptome din cele enumerate aici. Consultă un medic, pentru a putea primi cel mai bun tratament.

Dureri în timpul contactului sexual

Contactele sexuale ar trebui să fie întotdeauna experiențe plăcute. Atunci când sexul devine dureros și neplăcut, ar putea fi vorba despre o răceală la ovare, dar cel mai bine este să ceri părerea unui specialist, întrucât sunt mai multe afecțiuni care au acest simptom.