Organismul uman este un sistem extrem de complicat și deștept. Evident, noi nu am descoperit America făcând această afirmație. Imaginați-vă: organismul poate cheltui energie chiar și atunci când nici măcar nu bănuim despre asta! În acest caz, de ce să nu ne folosim de această posibilitate minunată și să nu combinăm utilul cu plăcutul?

Cum ardem caloriile fără ca să știm de asta?

Există mult mai multe modalități de a arde caloriile decât vă imaginați. Evident, ar fi minunat să începeți fiecare dimineață cu alergări… dar, pe cine vrem să mințim? Dorința nobilă de a întări sistemul imunitar și de a vă aduce în regulă se confruntă cu atât de multe obstacole (de multe ori inventate) încât, de la sine, se reduce la zero. Ideea este în a înceta să mai chinuiți în fiecare dimineață și să vă acceptați așa cum sunteți. Da, lenoasă. Da, o persoană căreia nu-i prea place sportul. Ei și? Există multe posibilități de a vă menține în formă și, credeți, uneori chiar și acțiunile cele mai neelementare pot da rezultate bune. Trebuie doar să știm să utilizăm posibilitățile organismului nostru.

Somnul

Probabil că ați auzit nu o singură dată despre efectele benefice ale somnului asupra organismului. Aceste discuții nu sunt nici pe departe glume. Nu vă vom spune despre felul în care somnul îmbunătățește condiția pielii, contribuie la procesele metabolice și multe altele. Vă vom spune că doar că o oră de somn în plus vă va costa, în lini generale, 60 kcal. O perspectivă minunată, nu-i așa? De altfel, asta nu înseamnă că puteți mânca orice înainte de somn, în dimineața următoare, cu siguranță nu vă veți trezi mai suplă. În schimb, ca posibilitate suplimentară de a arde niște calorii, somnul pică exact la țanc.

Înviorarea

Cine s-ar fi gândit că înviorarea simplă de dimineață, chiar și nu foarte activă, este în măsură să ardă, timp de o oră, 300 kcal. De altfel nu putem să nu atragem atenția asupra faptului că această metodă intră oarecum în contradicție cu precedenta. Ce să alegem: să dormim mai mult sau să ne trezim mai dimineață pentru înviorare? Cu ajutorul unor calcule simple, singură veți reuși să faceți concluzia.

Cum ardem caloriile fără ca să știm de asta?

Aranjarea părului

Probabil că veți detesta mai puțin (sau, dimpotrivă, veți îndrăgi și mai mult) ritualul matinal de aranjare a părului dacă vă vom spune că timp de o oră de chin vă va ajuta să ardeți 140 kcal. Nu foarte mult, evident, dar măcar ceva.

Taparea textului la computer

Uneori aveți impresia că vă petreceți ziua întreagă în fața computerului. Muncă, studii, rețele sociale, conversații – totul este în computer. Despre ce fel de ardere a caloriilor poate fi vorba! Imaginați-vă, organismul are altă abordare în această privință. Ceea ce dumneavoastră considerați o activitate lipsită de sens, pentru el este o solicitare reală. Să tapați un raport, corespondență sau să comunicați în chat cu o prietenă, la fiecare oră pierdeți câte 140 kcal. Și unde mai pui și energia pe care o consumă organismul atunci când stați așezată (da-da, când stați așezată) – 60 kcal pe oră – vor fi și mai multe motive de bucurie.

Lecturarea în voce

Vă place să citiți? Bine faceți. Vă vom oferi un sfat – citiți cu voce și timp de o oră veți scăpa de 90 kcal. Puteți chiar să citiți în roluri. Adevărat, noi nu știm dacă astfel se va cheltui mai multă energie, însă, dumneavoastră și cei din jur vor primi mai multă plăcere de la această activitate – fiți convinsă.

Plimbarea animalelor de companie

Plimbările întotdeauna sunt de bun augur, însă, plimbarea în compania animalelor domestice – este și mai bună. Niciodată nu puteți ști câte calorii puteți consuma în timpul unei astfel de plimbări. Cel puțin, noi cunoaștem următoarele: o plimbare standard fără peripeții, o pisică în cale (dacă aveți un câine), sau un câine (dacă sunteți cu pisica), vă vor costa 240 de kcal. Toate situațiile imprevizibile vor arde încă câte 60 de kcal și așa până la infinit în dependență de amploarea ”catastrofei”.

Cum ardem caloriile fără ca să știm de asta?

Dansurile

Iată unde putem vorbi cu adevărat despre îmbinarea utilului cu plăcutul! O oră de dans vă va scăpa de 240−400 kcal în funcție de ritmicitatea mișcărilor. Imaginați-vă doar ce perspective se deschid pentru serile de vineri și sâmbătă, când puteți dansa necontenit până în zori.

Shopping

Dacă tot am ajuns la capitolul plăcutului, ne menținem în aceeași zonă. Următoarea dată când mergeți la magazin, trebuie să știți că atunci când vă alegeți noile achiziții, consumați circa 200 kcal pe oră. Noi înțelegem cu toții că shopping-ul nu poate fi rapid, așa că cifra menționată este numai u început. Dacă veți și mai renunța la o felie de chec cu brânză, va fi pur și simplu minunat.

Curățenia

Atunci când sunteți implicată în treburile casnice, indiferent de ceea ce faceți, cu siguranță veți arde niște calorii. De exemplu, o oră de aspirare cu aspiratorul vă va costa 160 de kcal. În general, aspiratorul oferă posibilități enorme: puteți face exerciții cu mâna cea liberă, puteți face exerciții cu picioarele și chiar dansa. Fiecare mișcare suplimentară va spori arderea caloriilor și vă va aduce tot mai aproape formele râvnite. O nimic toată, cum ar fi spălatul veselei, vă va costa 65 kcal pe oră – nu foarte mult, dar rețineți, de câte ori pe zi faceți asta!

Cum ardem caloriile fără ca să știm de asta?

Alergatul pe scări

Ascensorul stricat nu trebuie blestemat ci venerat. De altfel, cu cât mai sus locuiți cu atât mai calde trebuie să fie urările pentru serviciile comunale. Alergatul activ pe scări, vă va ajuta să ardeți 1400 kcal pe oră. Locuiți la etajul trei? Nicio problemă! Ridicați și coborâși scările de mai multe ori.

De altfel, nouă ne este mult mai greu să nu cheltuim energia și nu invers. Trucul constă în abilitatea de a respecta echilibrul între energia consumată și cheltuită. În acest caz, chiar și cei cărora nu le place sportul vor fi în formă bună și cu o sănătate bună.