Un sutien inteligent care monitorizează şi detectează în mod precoce cancerul de sân şi alte afecțiuni mamare, evitând astfel o diagnosticare târzie şi un tratament tardiv, a câştigat marți marele premiu la Explorer 2022 - programul de promovare a inițiativelor, lansat de Universitatea Pompeu Fabra (UPF), din Barcelona (Spania), relatează EFE.

Proiectul, intitulat UBRA, are drept scop localizarea cu precizie a cancerului mamar prin intermediul senzorilor ultrasonici, mecanici şi termici, care permit monitorizarea schimbărilor morfologice şi fiziologice ale utilizatoarei.

Datele culese de sutien sunt trimise (via bluetooth) spre o aplicație de telefon ce încorporează Inteligența Artificială (IA), capabilă să le analizeze.

mamaplus

În acest fel, sistemul va furniza informații constante utilizatoarei despre starea sa de sănătate, va anticipa şi va alerta cu privire la orice boală în stadiu incipient şi o va conecta cu medicii specialiştii.

Un alt avantaj al acestui proiect, adresat atât femeilor cu risc crescut de a dezvolta cancer mamar cât şi celor cu risc scăzut, este colaborarea cu Spitalul Universitar Vall d'Hebron (Servicii de Anatomie Patologica, Ginecologie şi Radiologie).

Această colaborare permite servicii mai eficiente, care ameliorează sistemul de screening şi de prevenție actual, evitând astfel o diagnosticare târzie.

Sutienul UBRA se adresează femeilor din toate categoriile de vârstă, nu emite radiații şi nu este dureros la purtare.