Finlandezii au lansat un proiect pilot care a uimit o lume întreagă! 15 câini antrenați să detecteze noul coronavirus sunt folosiţi pe aeroportul Vantaa din Helsinki pentru a detecta pasagerii cu coronavirus, au anunțat autoritățile finlandeze, potrivit Reuters.

În luna mai, Universitatea din Helsinki (Finlanda) a început un test pilot pentru dresarea câinilor, astfel încât aceștia să poată recunoaște boala Covid-19 cu ajutorul organelor olfactive. După câteva săptămâni, oamenii de știință responsabili de studiu au fost surprinși de succesul și viteza cu care câinii au învățat să diferențieze probele de urină de pacienții infectați și sănătoși.

În câteva luni, câinii au dezvoltat o capacitate de detecţie aproape la fel de fiabilă ca un test standard PCR.

Cum detectează câinii prezenţa SARS-CoV2?

O echipă formată din 15 câini și 10 instructori, capabilă să detecteze persoanele care au coronavirus în organism, acţionează acum în cadrul unui proiect pilot pe aeroportul Vantaa din Helsinki.

Testele de pe aeroport sunt efectuate printr-o probă luată din gâtul pasagerilor, care este apoi pusă într-un fel de conservă ce este dusă în altă cameră pentru a fi mirosită de câini. Spectaculos este faptul că animalele pot detecta boala cu mult înainte ca simptomele clasice să se manifeste.

“În cercetările noastre am observat că acești câini vor descoperi boala cu cinci zile înainte să apară simptomele clinice”, susţine Anna Hielm-Bjorkman, profesor-adjunct la Universitatea Helsinki, specializată în studii clinice pe animale de companie.

Specialista finlandeză susţine că acurateţea rezultatelor obţinute de aceşti câini speciali este de 100%. ”Sunt foarte buni. Am ajuns la o senzitivitate de aproape 100%”, a spus ea, făcând referire la capacitatea câinilor de a detecta cazurile de infectare cu virus.

Din echipă face parte și Kossi, un câine de salvare din Spania, antrenat să depisteze anumite mirosuri și a folosit inclusiv pentru depistarea cancerelor.

Finlandezii par optimişti cu privire la această modalitate de diagnosticare a coronavirusului.