Cu ce tratăm varicela la copii pe lângă verdele de briliant: metode moderne și eficiente

Cu ce tratăm varicela la copii pe lângă verdele de briliant: metode moderne și eficiente

-
//
10.04.2017

Vărsatul de vânt, sau varicela, cum ne-am obișnuit să numit această boală, este o infecție virală acută, foarte contagioasă, care se transmite pe cale aeriană. Agentul patogen este herpesul de tipul trei. Semnele îmbolnăvirii sunt următoarele: febră și erupții de culoare roz, sub formă de pustule cu lichid, care se sparg și se acoperă cu o crustă. De regulă, acestea provoacă prurit.

Cu ce tratăm varicela la copii pe lângă verdele de briliant: metode moderne și eficiente

Orice locuitor al CSI știe că un copil „pictat” cu verde de briliant este bolnav de varicelă. Există chiar și cazuri anecdotice, când tinerii tătici considerau petele verzi drept simptom al bolii. Cu toate acestea, în afara hotarelor CSI, puțini sunt cei care știu ce este verdele de briliant.

Acest antiseptic nu are nici un efect curativ și nu influențează în nici un fel asupra erupției, pentru că verdele de briliant nu poate lupta cu virusul. Acesta nu poate pătrunde în straturile adânci ale pielii, având doar o acțiune de scurtă durată asupra bacteriilor care provoacă mâncărimea.

Pentru ce este nevoie de verde de brilant în caz de varicelă?

Se pare că verdele de briliant este un marker, cu ajutorul căruia este cel mai ușor de stabilit perioada de timp în care bolnavul este contagios. Mama unge în fiecare zi porțiunile afectate și urmărește noile erupții. Imediat ce nu mai apar noi pustule, „vopsitul” micuțului încetează. Și adulții pot fi siguri că după cinci zile copilul nu mai este contagios. Totodată, orice pediatru vă va spune că după ce toate pustulele se acoperă cu cruste, copilul încetează să mai fie periculos pentru cei din jur.

Însă erupțiile trebuie prelucrate, chiar dacă acest tratament este doar simptomatic. Prelucrarea erupțiilor atenuează pruritul și senzațiile de durere. Procesul de cicatrizare și de cădere a crustelor se accelerează. Aceste manipulații reprezintă o profilaxie a dezvoltării unor infecții bacteriene, care ar putea conduce la dermatită purulentă.

Produsele cu care pot fi prelucrate erupțiile:

  • Albastru de metilen;
  • Fucorcin;
  • Unguent antiviral Aciclovir;
  • Lichid incolor „Castellani”;
  • Loțiune incoloră „Calamin”;
  • Pulbere „Baneocin”.

Din păcate, erupțiile în cazul varicelei pot apărea chiar și în cavitatea bucală și în zona perineului. Acest lucru este foarte neplăcut. Pentru prelucrare puteți folosi soluție de Furacilină, soluție de 1% de Rivanol sau decoct de mușețel. Pentru a grăbi procesul de cicatrizare, aplicați comprese cu ulei de cătină. În cazul afectării organelor sexuale, se recomandă băi cu adăugarea unei soluții slabe de permanganat de magneziu. Spălați cât mai des copilul cu soluții de furacilină.

Tratamentul medicamentos al varicelei

Cele mai eficiente produse antipiretice sunt cele pe bază de paracetamol sau ibuprofen. În caz de varicelă, nu administrați în nici un caz bolnavului aspirină pentru reducerea temperaturii. Varicela, în combinație cu aspirina, suprasolicită ficatul, fapt care poate avea consecințe neplăcute. În ceea ce privește preparatele antivirale, este mai bine să consultați un medic.

Cu ce tratăm varicela la copii pe lângă verdele de briliant: metode moderne și eficiente

Cât timp trebuie să prelucrați erupțiile?

Noi pustule apar într-o perioadă de la 3 la 10 zile. În tot acest timp, pustulele trebuie prelucrate cu antiseptic. Preparatele antihistaminice pot fi utilizate până la 20 de zile. Unguentele antivirale trebuie folosite până la dispariția totală a urmelor bolii. Aceasta va preveni apariția unei infecții noi, de regulă această perioadă durează până la 2 săptămâni.

Măsurile igienice în timpul tratamentului vărsatului de vânt

Aceste sfaturi vă vor ajuta să evitați infecțiile bacteriene și apariția cicatricelor, care rămân pentru toată viața:

  1. Nu permiteți micuțului să se scarpine. Tăiați-i la timp unghiile.
  2. În casă nu trebuie să fie foarte cald. Temperatura recomandată este de 20-21 de grade. Transpirația poate intensifica senzațiile neplăcute și pruritul.
  3. Schimbați zilnic lenjeria de corp și lenjeria de pat.
  4. Organizați micuțului băi nu prea fierbinți. Acesta este, probabil, unul dintre cele mai sensibile aspecte ale tratamentului. Medicii americani insistă asupra băilor sau dușurilor zilnice pe toată durata bolii. Medicii din țara noastră sunt de multe ori categoric împotrivă. De aceea părinții urmează să ia singuri această decizie. În orice caz, dacă sunteți atenți și nu frecați pielea cu prosoape, nu veți face nici un rău. Iar copilul se va simți mult mai bine, în special dacă cu o seară înainte a avut febră.

Dieta în timpul tratamentului de varicelă

În timpul tratamentului, dieta este orientată spre neutralizarea toxinelor și stimularea sistemului imunitar. Pofta de mâncare la copii, de regulă, scade. Dacă este prezentă și afectarea cavității bucale, este practic imposibil să determinați copilul să mănânce. Soluția problemei sunt fierturile și supele-cremă. Ele acoperă mucoasele cavității bucale cu un fel de peliculă și reduc senzațiile de durere. Bolnavul trebuie să bea cât mai mult, aceasta va reduce nivelul de toxine în organism.

Cu ce tratăm varicela la copii pe lângă verdele de briliant: metode moderne și eficiente

Produsele recomandate în caz de vărsat de vânt:

  • Supa-cremă. Dintre acestea, perfecte sunt cele de cartofi, dovleac, broccoli, morcov, conopidă.
  • Terciuri semilichide și supele din orez, crupe de grâu, ovăz și tărâțe.
  • La întărirea organismului ajută sucurile proaspăt stoarse din legume: morcov, dovleac dulce, rădăcină de țelină.
  • Produsele lactate acide: brânza slabă, bătută cu blenderul; chefirul de casă fără îndulcitor, laptele covăsit. Aceste produse conțin probiotici și prebiotici, ele ridică imunitatea și normalizează funcția tractului gastrointestinal.
  • Fructele și fructele de pădure fără conținut de acizi: banane, mere dulci, piersice.
  • Piureurile omogenizate din carne slabă. Pe măsura însănătoșirii, diversificați meniul, adăugând pârjoale, legume, omlete.
  • Este greu să mențineți imunitatea fără legume. Ele sunt sursa principală de vitamine. În meniu trebuie să fie prezente legumele și verdețurile de sezon: varza, castraveții, dovleceii, mărarul, busuiocul, pătrunjelul.
  • Perfecte pentru intestine sunt perele și merele coapte.

Alimentele nerecomandate în caz de varicelă:

  • Fructele acre: lămâi, grapefruit, kiwi, mandarine, portocale, vișine.
  • Produse rafinate dulci: torturi, prăjituri, înghețată, băuturi îndulcite.
  • Produsele de panificație din aluat dospit. Carbohidrații simpli intensifică procesele inflamatorii.
  • Laptele balonează. În plus, el creează în guriță un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor.
  • Excludeți din meniu bucatele afumate, conservate, prăjite, murate. Acestea intensifică erupțiile și irită mucoasele sistemului gastrointestinal.
  • Frișca, smântâna și cașcavalurile grase.
  • Supele consistente.
  • Varza albă, leguminoasele, ridichea. Aceste produse intensifică formarea gazelor.

Cu ce tratăm varicela la copii pe lângă verdele de briliant: metode moderne și eficiente

Sursa