După începerea şcolii, infecțiile virale la copii sunt la ordinea zilei. Fără un test, este foarte dificil pentru oricine să-şi dea seama dacă e vorba despre o simplă răceală sau de o infectare cu virusul SARS-CoV-2. Medicii fac apel la părinţi şi le cer să își ţină copiii acasă chiar de la primele semne de boală. Mai mult, copiii ar trebui să fie izolaţi de ceilalţi membri ai familiei, în special de bunici.

De cele mai multe ori, copiii cu COVID-19 nu au simptome sau fac forme uşoare, care pot fi confundate cu manifestările altor afecţiuni. Puţini dintre ei îşi pierd gustul şi mirosul, unul dintre semnele precoce de infecţie cu coronavirus.

"Se plâng de dureri în gât, fac febră o zi, două, trei, fac nişte scaune diareice. Sunt nişte manifestări absolut nespecifice. E foarte dificil şi pentru noi, că medici, să tranşăm un diagnostic doar clinic, mai ales că, în cazul copiilor, încep şi infecţiile respiratorii de sezon obişnuite", susține Dr. Ştefan Lazăr, şef secţie Boli Infecţioase Copii, Spitalul "Victor Babeş" Bucureşti.

În caz că le apar simptome de boală, copiii trebuie să rămână acasă, să nu mai meargă la şcoală, insistă specialiştii. Părinţii trebuie să sune medicul de familie, care poate să facă o consultaţie şi la distanţă. Nu este recomandabil să-i ducă pe copii imediat la spital. Camerele de gardă sunt oricum foarte aglomerate, iar cei mici riscă să ia de acolo şi alte boli pe care nu le aveau.

Dacă într-o locuinţă sunt mai multe persoane cu simptome respiratorii, suspiciunea de COVID-19 este mai mare. Purtarea măştii, distanţarea şi igiena sunt reguli care chiar le pot salva viaţa celor mai vulnerabili.

"Cei mici, chiar dacă foarte frecvent sunt asimptomatici, pot cu siguranţă să transmită şi studiile au arătat că, în unele situaţii, vorbim de încărcături virale importante care chiar sunt similare cu ce s-ar întâmpla în cazul celor care aveau forme simptomatice grave", afirmă Dr. Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecţioase, Institutul "Matei Balş”.

Precizăm că, în Republica Moldova, de la începutul pandemiei s-au infectat cu COVID-19 peste 2000 de copii.