Infecția cu noul coronavirus s-a extins în întreaga lume, apărând în ultimele zile noi focare de contagiune în Europa, Orientul Mijlociu și Canada. Pentru că în jurul acestui subiect s-au propagat o serie de informații false, iată ce ar trebui să știi despre Covid-19.

1. De unde provin coronavirusurile?

Coronavirusurile sunt virusuri care circulă printre animale, dar unele dintre ele se pot transmite și la oameni, provocând infecții respiratorii, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul respirator acut sever (SARS). De exemplu, coronavirusul Sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) provine de la cămile. Cel mai recent coronavirus descoperit în decembrie 2019, în Wuhan, provincia chineză Hubei, provoacă infecția cu Covid-19.

2. Care sunt simptomele infecției cu Covid-19?

Cele mai frecvente simptome ale infecției cu Covid-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți se pot confrunta și cu congestie nazală (nas înfundat), secreții nazale, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și apar treptat. Specialiștii spun că unii pacienți, deși infectați cu Covid-19, nu acuză niciun simptom și nici nu se simt rău. Majoritatea celor bolnavi (aproximativ 80%) se recuperează fără a avea nevoie de tratament special. 1 din 6 persoane infectate cu Covid-19 prezintă dificultăți de respirație și pneumonie. Persoanele cu febră, tuse și dificultăți de respirație, dacă au călătorit într-una dintre zonele confirmate cu cazuri cu coronavirus sunt sfătuite să sune la 112. 

3. Cum se transmite infecția cu Covid-19?

Infecția cu Covid-19 se poate transmite de la o persoană la alta prin inhalarea de picături de salivă, care se propagă atunci când aceasta tușește sau strănută. Acesta este motivul pentru care specialiștii recomandă să se păstreze o distanță de cel mult 1 metru față de persoanele bolnave. 

4. Cât timp rezistă Covid-19 pe suprafețele exterioare?

Se pare că acest virus rezistă pe obiectele și pe suprafețele exterioare câteva ore. Când o persoană sănătoasă atinge aceste obiecte sau aceste suprafețe și duce mâna la ochi, nas sau gură, există riscul să se îmbolnăvească. 

5. Virusul se poate transmite și prin aer?

Studiile de până acum arată că virusul care provoacă Covid-19 se transmite prin inhalarea de picături de salivă, care se propagă atunci când cineva bolnav  tușește sau strănută, mai degrabă decât prin aer. 

6. Covid-19 se poate transmite de la o persoană care nu are simptome?

Principala modalitate de răspândire a bolii este prin inhalarea de picături de salivă, care se propagă atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Totuși, deși specialiștii susțin că virusul se transmite doar atunci când cei infectați prezintă simptome (asemănătoare gripei), a existat un caz în Wuhan, când o tânără, deși era asimptomatică, a transmis virusul celor din familie. 

7. Care sunt categoriile de risc?

Specialiștii spun că persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale preexistente (cum ar fi hipertensiunea arterială, boli de inimă sau diabet) riscă să dezvolte complicații grave, pe când copiii și tinerii sunt mai puțin afectați. 

8. Cum mă pot proteja de infecția cu Covid-19?

Majoritatea persoanelor infectate se confruntă cu simptome ușoare și se recuperează. Reduci riscul de îmbolnăvire dacă respecți câteva reguli de igienă: 

  • Spală-te des pe mâini cu apă și săpun, pentru cel puțin 20 de secunde. În cazul în care nu ai acces la apă și săpun, utilizează un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.
  • Menține o distanță de cel puțin 1 metru față de persoanele care tușesc sau strănută.
  • Evită să-ți atingi ochii, nasul și gura, pentru a limita riscul ca virusul să poată pătrunde în corp. 
  • Acoperă mereu nasul și gura cu un șervețel atunci când tușești sau strănuți. Aruncă șervețelul după folosire. Poți să tușești și să strănuți și în pliul cotului.
  • Dacă ai febră, tușești, te confrunți cu dificultăți de respirație și ai călătorit recent într-una dintre țările cu cazuri confirmate de coronavirus, sună la 112. 

9. Sunt antibioticele recomandate în prevenirea sau tratarea infecției cu Covid-19?

Nu. Antibioticele nu sunt recomandate în infecțiile virale, ci doar în cele bacteriene. Infecția cu Covid-19 este cauzată de un virus, deci antibioticele nu trebuie utilizate nici ca mijloc de prevenire, nici în tratamentul infecției cu Covid-19. 

10. Mă pot vindeca în cazul în care m-am infectat cu Covid-19?

Deși la nivel mondial s-au înregistrat mii de decese în urma infecției cu Covid-19, până în prezent peste 25.000 de persoane infectate din China, Japonia, Singapore, Germania sau Marea Britanie s-au vindecat. 

11. Există un vaccin contra infecției cu Covid-19?

Nu există niciun vaccin specific pentru prevenirea acestui tip de infecții. Posibilele vaccinuri sunt în curs de dezvoltare. Totuși, se pare că remdesivirul, un medicament experimental care a fost utilizat pentru a trata virusul Ebola, poate combate simptomele coronavirusului. Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății susțin că se derulează două studii clinice privind eficacitatea remdesivirului în estomparea simptomelor cu care se confruntă cei infectați cu Covid-19 și că rezultatele acestora ar putea fi disponibile în câteva săptămâni. 

12. Este eficientă purtarea unei măști contra infecției cu Covid-19?

Persoanele care nu se confruntă cu simptome respiratorii, cum ar fi tusea, nu trebuie să poarte o mască de protecție. Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea măștilor de protecție doar de către persoanele care prezintă simptomele infecției cu Covid-19 sau care care au grijă de cele care tușesc ori au febră. Utilizarea măștilor și a mănușilor de protecție este crucială pentru cei care lucrează în domeniul medical, cât și pentru persoanele care au în grijă bolnavi. 

13. Care este perioada de incubație a virusului?

Perioada de incubație pentru Covid-19 (adică timpul dintre expunerea la virus și debutul simptomelor) este de până la 14 zile. Totuși, specialiștii susțin că perioada de incubație a noului coronavirus Covid-19 ar putea fi de până la 27 de zile. În provincia Hubei, un bărbat infectat în vârstă de 70 de ani nu a prezentat simptome Covid-19 decât după 27 de zile mai târziu. 

14. Există riscul infectării cu Covid-19 de la un animal de companie?

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care sunt comune la lilieci și la anumite animale. Până la această oră nu sunt date care să ateste că infecția cu Covid-19 ar putea fi transmisă de animalele de companie. 

15. Mă pot îmbolnăvi dacă primesc un pachet din orice zonă în care au fost raportate cazuri de coronavirus?

Specialiștii spun că riscul de infectare cu Covid-19 care ar proveni dintr-un pachet sau produs care a fost fabricat sau trimis dintr-o zonă în care au fost raportate cazuri de coronavirus este foarte scăzut.

16. Este necesar să curăț toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool?

Specialiștii recomandă curățarea tuturor suprafețelor cu dezinfectanți chimici. Cei care au în compoziție clor, înălbitori, alcool pot ucide virusul.

17. Care este diferența dintre carantină şi izolarea la domiciliu?

Autoritățile sanitare din toate țările adoptă o perioadă de carantină de 14 zile, pe baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Pentru a împiedica răspândirea infecției cu Covid-19, la noi în țară, toți cei care vin din cele 11 localități din Italia care se află în carantină, cât și persoanele care se întorc în țară după ce au călătorit în China continentală și nu prezintă simptome ale infecției cu Covid-19 trebuie să stea în carantină, în spații special destinate în acest sens. În cazul românilor care nu au călătorit în cele 11 comune ale Italiei, care se află în carantină, sunt îndemnați de autorități să intre în izolare la domiciliu, tot 2 săptămâni, după revenirea în țară. Carantina este obligatorie și se pedepsește în caz de încălcare, pe când izolarea la domiciliu este voluntară.