mamaplus

Colesterolul mărit la copii: care sunt cauzele și cum poți evita depășirea valorilor normale?

0
//
18.02.2021

La copii, consumul caloric în exces, care predomină în alimentele bogate în grăsime, în dulciuri şi produse de fast-food nu determină doar acumularea kilogramelor în plus şi creşterea colesterolului, ci şi evoluţia în timp a unor afecţiuni grave de la o vârstă fragedă. De exemplu, diabet zaharat tip 2 din cauza insulinei excesive, afecţiuni cardiovasculare sau probleme cardiace.

Care sunt cauzele colesterolului mărit la copii?

Nu doar alimentația deficitară contribuie la un nivel ridical al colesterolului în rândul copiilor. Există și alți factori de ris, precum:

 • obezitatea cauzată de dereglări metabolice;
 • lipsa activității fizice, în ciuda alimentației echilibrate;
 • factorul genetic – tendința de creştere a colesterolului este transmisă de la o generaţie la alta

Care este nivelul normal al colesterolului la copii?

Specialiştii precizează că un nivel acceptabil al colesterolului total la persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 şi 19 ani trebuie să fie sub valoarea de 170 mg/dl, din care LDL (colesterol rău) să nu fie mai mare de 110 mg/dl.

Cum poți preveni depășirea valorilor normale?

Evident, alimentația joacă un rol esenţial în combaterea colesterolului la copii. Pentru reducerea “colesterolului rău”, o dietă sănătoasă este esenţială, aceasta reuşind să scadă cu până la 10% nivelul colesterolului din sânge. În acest sens, chiar şi cele mai mici modificări în alimentaţie pot aduce beneficii multiple.

Alimente recomandate de nutriționiști:

 • Ciocolata neagră este de preferat celei cu lapte - studiile au demonstrat că aceasta are în compoziție acizi graşi Omega 3 ce pot preveni apariția bolilor cardiovasculare;
   
 • Carnea grasă poate fi înlocuită cu cea de peşte, bogată în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6 care ajută la reducerea colesterolului;
   
 • Uleiul de floare soarelui poate fi înlocuit cu cel de măsline, care scade nivelul colesterolului şi controlează nivelul zahărului din sânge, prevenind astfel bolile de inimă;
   
 • Înlocuiește cerealele rafinate, care au o cantitate mare de zahăr, cu cele integrale. Acestea sunt bogate în vitamina B, minerale, fibre şi au un conținut scăzut al grăsimilor, fiind un adevărat pansament pentru inima şi totodată, un mic dejun delicios.
   
 • De asemenea, nucile, migdalele şi alunele pot fi incluse în gustări în locul dulciurilor, protejând împotriva bolilor cardiovasculare, prin conţinutul bogat de acizi graşi Omega 3.