S-a trecut într-o nouă etapă de relxare, iar tu faci doar ieşirile strict necesare, echipat „ca la carte“, cu mască şi mănuşi. Cu toate acestea, ți-e încă teamă că ai putea aduce virusul SARS-COV-2 acasă. Hainele sau încălțămintea, care dintre ele reprezintă un risc mai mare?

COVID-19 se transmite de la o persoană la alta prin mici picături care ajung în căile aeriene ale persoanei sănătoase, aceasta este certitudinea pe care o are în acest moment lumea medicală.

Dacă o persoană infectată care nu poartă mască tuşeşte sau strănută, picăturile care conțin virusul pot ajunge pe diverse suprafețe. Cele mai mari, care sunt şi cele mai grele, vor cădea imediat jos, aşa că e posibil să călcați pe o suprafață infectată. Altele vor ajunge pe mobilier, scaune din transportul în comun, uşi, mânere, obiecte de îmbrăcăminte ale persoanelor din jur etc.

Noul coronavirus este capabil să supraviețuiască în afara corpului uman pe diferite suprafețe, ceea ce poate duce la transmitere, dacă respectiva suprafață e atinsă. În funcție de tipul suprafeței, experții estimează că virusul poate supraviețui de la câteva ore la câteva zile. Metalul şi plasticul pot oferi un mediu propice, unde virusul poate supraviețui până la 2-3 zile, însă acest lucru nu e valabil şi pentru textile.

„Îmbrăcămintea nu e o suprafață dură, aerul poate circula uşor, aşă că ea nu devine un incubator pentru virus”, a explicat Kathleen Jordan, specialist în boli infecțioase.

Chiar şi în cazul celor expuşi la un risc ridicat, cum e personalul medical, măsuri simple precum dezechiparea imediat ce ajung acasă şi spălarea hainelor cu detergent, la maşină, sunt suficiente pentru a ucide virusul, în caz că acesta există pe obiecte de îmbrăcăminte. În concluzie, hainele prezintă un risc redus, spun experții.

Dar pantofii?

Pantofii, prin natura destinației lor, sunt mai murdari decât îmbrăcămintea. Ca atare, au mai multe şanse să transporte bacterii şi virusuri în locuința ta. Un studiu publicat de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA sugerează că noul coronavirus poate trăi pe tălpile pantofilor.

În cadrul studiului, cercetătorii au prelevat probe de pe tălpile încălțămintei purtate de membri ai personalului medical din unitatea de terapie intensivă de la un spital din Wuhan, China. Ei au descoperit că jumătate din eşantioane au fost pozitive pentru SARS-CoV-2, tulpina de virus care provoacă COVID-19.

Cu toate acestea, experții sunt de acord că este puțin probabil ca încălțămintea să fie o sursă de transmitere a noului coronavirus, în majoritatea cazurilor. Şi asta pentru că deja tratăm încălțămintea cum trebuie tratată.

„Ceea ce facem de obicei cu încălțămintea reprezintă măsuri preventive. Nu ne punem pantofii pe masa de bucătărie. Nu îi băgăm în gură. Comportamentul nostru zilnic obişnuit reflectă precauția“, a mai spus Jordan.

Totuşi, puteți lua măsuri suplimentare de siguranță, curățându-vă încălțămintea, lăsând-o la uşă, pe verandă, în garaj sau într-o zonă special amenajată la intrarea în casă. Nu intrați încălțat dincolo de zona delimitată, nu stați încălțat în casă.

Astfel, deşi prezintă un risc mai mare decât hainele, încălțămintea nu este nici ea o sursă majoră de transmitere a bolii. Prin urmare, contaminarea directă, de la o persoană la alta este considerată forma principală de expunere.