Infecțiile cu viermișori intestinali sunt întâlnite adeseori în rândul copiilor. Pentru a le putea depista mai ușor, este util să le cunoști simptomele. Deși acestea nu sunt evidente, există câteva semne de care poți ține cont.
Somnul agitat, un prim simptom
În cazul în care micuțul tău nu reușește să aibă un somn liniștit, nu neglija acest aspect. Durerile abdominale, senzația de mâncărime sau agitația continuă pot provoca perturbarea calității somnului pe timpul nopții, fără să suspectezi măcar că acest lucru se întâmplă din cauza viermișorilor intestinali.
Scuipatul excesiv
Dacă observi că micuțul tău începe să scuipe des, nu înseamnă neapărat că este lipsit de maniere și că ar trebui imediat să-l cerți. Află care este cauza din spatele acestui comportament, deoarece prezența viermișorilor intestinali determină stimularea cantității de salivă, încât copilul poate simți nevoia să o expectoreze.
Scaun urât mirositor
Un miros prea puternic al scaunului poate indica uneori o infecție la nivelul intestinelor, precum cea produsă de paraziții intestinali. De aceea, este recomandat să mergi la un medic de specialitate imediat după ce ai sesizat o schimbare în ceea ce privește mirosul scaunului copilului tău.
Mâncărime în jurul anusului
Un alt semn care te poate ajuta să-ți dai seama din timp că micuțul tău are viermișori intestinali este mâncărimea persistentă din zona anusului și iritațiile aferente. Acest lucru se întâmplă în special la primele ore ale dimineții, deoarece viermii ajung în zona anusului, senzația fiind extrem de deranjantă.
Lipsa apetitului
Este adevărat că mulți dintre cei mici nu se dau în vânt după mâncare, dar dacă observi o diminuare bruscă și drastică a apetitului, aceasta poate reprezenta un semn al contaminării cu viermișori intestinali. De asemenea, poate apărea și sângerarea internă care duce la pierderea de fier din organism, implicit la apariția anemiei și la pierderea poftei de mâncare.
Când e cazul să mergi urgent la medic
Nu amâna vizita la medic în cazul în care copilul are diaree, stări de greață sau de amețeală care persistă mai mult de câteva zile. De asemenea, este important să îi comunici medicului dacă ai călătorit în altă țară împreună cu cel mic sau dacă există posibilitatea ca acesta să fi băut apă contaminată. Dacă sunt lăsați netratați, viermișorii intestinali pot afecta întreg organismul copilului, fapt care duce la întârzierea creșterii, la îngreunarea dezvoltării intelectuale și la afectarea funcției cognitive.
Metode de diagnosticare
În urma unui consult de specialitate, medicul va alege una din metodele de depistare ale viermișorilor intestinali. Printre acestea se numără examinarea în laborator a probelor de fecale, testul cu bandă adezivă – folosită pentru a colecta posibilele larve din jurul anusului, recoltarea probelor de sub unghii și, eventual, ecografia, care este recomandată mai ales în cazul unei infestări severe.
Cum se tratează
Contra viermișorilor intestinali există medicamente care se administrează pe cale orală, la recomandarea medicului. În cazul în care copilul se confruntă în paralel și cu o anemie, apărută pe fondul infestării cu viermișori intestinali, există posibilitate să aibă nevoie și de suplimente de fier.
Cele mai bune metode de prevenție
- spălarea frecventă a mâinilor, atât ale părinților înainte și după schimbarea scutecelor bebelușilor, cât și ale copiilor după ce se joacă sau au fost la toaletă;
- evitarea consumului de apă din surse îndoielnice;
- schimbarea periodică a așternuturilor cu unele curate și sterilizate;
- curățarea jucăriilor cu dezinfectant;
- schimbarea lenjeriei intime în fiecare zi;
- tăierea unghiilor;
- interzicerea intrării în casă cu încălțămintea de afară;
- dezinfectarea toaletei;
- spălarea legumelor și a fructelor.