Ca să fii sigură că sănătatea ta este în afara oricărui pericol ar fi bine să mergi la ginecolog măcar o dată pe an. Astfel, poți depista precoce anumite probleme, dacă ele există. Este necesar să faci o dată pe an analiza secreției vaginale pentru a depista posibilele infecții vaginale, testul Babeş Papanicolau pentru a verifica modificările anormale care pot să apară la nivelul colului uterin şi examinarea sânilor. De asemenea, medicul va decide, în funcție de rezultatele testelor dacă mai este necesar să faci o ecografie intravaginală (depistează chisturi, fibrom uterin, tumori) sau o colposcopie care permite inspectarea mai detaliată a colului uterin.

Reguli de respectat înainte de examenul ginecologic:

 • Se evită contactul sexual cu 48 de ore înainte de consult
 • Se evită spălăturile vaginale înainte cu câteva zile de recoltarea probelor
 • Se încetează administrarea oricăror tratamente vaginale şi a lubrifianților
 • Se recurge doar la igiena exterioară a zonei genitale.

Analiza secreției vaginale

Dacă observi secreții vaginale abundente însoțite de miros neplăcut, cu o consistență neobişnuită (grunjoasă, brânzoasă sau apoasă) şi culoare gri-albicioasă sau alb-verzuie trebuie să te prezinți cât mai repede la un consult ginecologic. Toate acestea sunt semne ale unei infecții sau a unei afecțiuni mai grave.

Testul Babeş-Papanicolau

Este un test ginecologic de rutină, iar scopul lui este de a identifica modificările celulare anormale de la nivelul cervixului şi pentru screeningul cancerului de col uterin. Este recomandat tuturor femeilor care şi-au început viața sexuală.

“Primul screening se poate efectua la 3 ani după începerea vieții sexuale, însă nu mai târziu de 21 de ani. Femeile cu vârsta până în 30 de ani trebuie să facă testul Papanicolaou cel puțin o dată pe an, la fel şi cele care trec de această vârstă. Acest test se face toată viața, iar în cazul a trei examene anuale consecutiv negative, medicul ginecolog va decide dacă poate să fie efectuat mai rar la un interval de doi sau trei ani”, susține prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

Important! Este indicat să faci testul la aproximativ 2 săptămâni după terminarea ciclului menstrual.

Ecografia transvaginală

Ecografia transvaginală este ecografia realizată cu ajutorul unei sonde ecografice care se introduce în vagin şi care permite vizualizarea organelor genitale interne şi a unei sarcini incipiente. Această ecografie este indicată pentru studiul unor leziuni care nu pot fi vizualizate pe cale transabdominală şi când există probleme la nivelul ovarelor.

Examinarea sânilor: palpare şi ecografie mamară

Pentru o verificare de rutină a sănătății sânilor trebuie să faci o ecografie mamară care nu este invazivă şi nici iradiantă. Nu uita nici de autoexaminarea sânilor pe care o poți face în fiecare lună. 

“Ecografia mamară nu prezintă ricuri. Totuşi, nu este o metodă 100% sigură pentru depistarea tumorilor. De exemplu, nodulii foarte mici nu sunt descoperiți cu ajutorul ei. Mult mai sigură şi mai eficientă este mamografia, dar care este recomandată doar după vârsta de 40 de ani”, precizează dr. ginecolog rezident Mihaela Lumei.

Alte metode neinvazive pentru examinarea sânilor sunt: sonoelastografia (acuratețe de 90% în depistarea tumorilor) şi termografia (descoperă peste 150 de boli).

Colposcopia

Colposcopia este o metodă de examinare a colului uterin care se efectuează cu ajutorul unui microscop special, numit colposcop. În urma rezultatelor de la testul Papanicolaou, medicul ginecolog poate să recomande colposcopia pentru o examinare în detaliu a colului uterin.

Sfaturi utile ca să eviți infecțiile vaginale:

 • Alege lenjerie de culoare albă şi din bumbac
   
 • Evită gelurile vaginale
   
 • Când urmezi un tratament medicamentos pentru a scăpa de o infecție vaginală, nu opri administrarea doar pentru că te simți mai bine. Trebuie să iei întreaga doză recomandată de medic.
   
 • Evită contactul sexual în timpul tratamentului şi până ce dispar toate simptomele.
   
 • Stai departe de produsele care pot irita vaginul, precum săpunurile parfumate, produsele pentru igiena feminină, pudrele, loțiunile şi băile cu spumă.
   
 • Nu purta multe ore pantaloni strâmți.
   
 • De cele mai multe ori, infecțiile vaginale cauzează mâncărime. Nu te scărpina ca să nu înrăutățeşti situația!
   
 • Şterge-te întotdeauna dinspre față către spate, ori de câte ori foloseşti toaleta, pentru a evita răspândirea bacteriilor în vagin.
   
 • Spală-te în fiecare zi în zona genitală, la exterior.
   
 • Apelează la spălăturile vaginale doar la recomandarea medicului.