Se spune că bucătăria este „inima unei locuințe”. Totodată este locul în care ne lăsăm cumpărăturile şi ne pregătim cele mai delicioase mâncăruri însă, există câteva obiecte care fac ca bucătăria să devină un spațiu care favorizează prezența germenilor şi bacteriilor. Mai exact, anumite zone ale bucătăriei reprezintă medii ideale pentru patogeni dăunători precum Salmonella, Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Faecal streptococci, Bacillus cereus, Clostridium perfringens şi Staphylococcus aureus.

Un nou studiu condus de Currys PC World, în colaborare cu expertul de laborator Dr. Jonathan Hughes au analizat bucătăriile britanicilor pentru a descoperi care sunt cele mai murdare obiecte în care se găsesc cele mai multe bacterii şi cum să scăpăm de ele.

Printre acestea, în TOP 3 se clasează:

  • Bureții de vase - aceştia sunt cele mai murdare obiecte din bucătărie, care conțin 35% dintre coloniile de Faecal Streptococci.
     
  • Chiuveta - 100% toate chiuvetele analizate au fost testate pozitic pentru Pseudomonas aeruginosa şi 25% dintre ele au fost testate pozitiv cu Faecal Streptococci, fiind un procent mult mai mare față de chiuvetele din baie.
     
  • Frigiderul - locul în care ne ținem cele mai delicioase preparate a fost testat pozitiv pentru germeni şi bacterii. 88% dintre frigiderele analizate au fost testate pozitiv pentru p, aeruginosa şi 25% au fost testate pozitiv pentru Faecal Streptococci.

Buretele de vase, chiuveta şi podeaua, cele mai murdare din bucătărie

Se pare că „regula de cinci secunde” este o minciună. 100% dintre podelele testate aveau urme de aeruginosa şi pe 12% dintre acestea s-a descoperit Faecal streptococci. Studiul sugerează că aeruginosa este cu siguranță cel mai des întâlnită bacterie din întreaga bucătărie, urmată de Faecal streptococci. Acest patogen se regăseşte în general pe buretele de vase, în chiuvetă, pe podea şi chiar pe mânerul cuptorului. De asemenea, face parte din intestinele umane şi animale, iar în urma cntaminării poate duce la simptome de toxinfecție alimentară precum vomă, diaree şi stări de greață.