Dacă ești în afara zilelor în care ar trebui să-ți vină menstruația și observi că sânii au devenit dureroși și plini, s-ar putea să treci prin perioada ovulației sau să fii însărcinată. Nu de fiecare dată acest simptom poate semnala instalarea unei sarcini și tocmai de aceea, ar trebui să monitorizezi o perioadă mai lungă de timp, pentru a ajunge la o concluzie finală. Dacă durerile sunt persistente, ar trebui să te adresezi la un medic mamolog pentru mai multe investigații. Haideți să vedem în continuare din ce cauze ar putea apărea durerile la nivelul sânilor sau al sfârcurilor.

Accesorii neadecvate

Fricțiunea dintre mamelon și îmbrăcămintea sau sutienul care nu se potrivește bine, în timpul activităților sportive, poate cauza usturime sau dureri înțepătoare, iar la nivelul pielii uscăciune și crăpături. Persoanelor care practică sport și pot fi afectate de fricțiune li se recomandă extra precauție (ex.: acoperirea mameloanelor cu leucoplast).

Schimbările hormonale lunare

Schimbările hormonale lunare, ciclice, pot determina apariția durerilor sânilor și mameloanelor. Aceste simptome apar de obicei cu câteva zile înainte de apariția menstruației (atunci când nivelul de estrogen și progesteron este crescut) și dispar la debutul menstrei. Este recomandat să mergeți la medic  dacă aceste dureri persistă.

Ovulație

La majoritatea femeilor, ovulația apare la mijlocului ciclului menstrual, însă acest lucru depinde de la femeie la femeie. Înainte, în timpul sau după ovulație, unele femei experimentează dureri ale sânilor și ale sfârcurilor. Motivele sunt mai multiple. În timpul ovulației, corpul femeii se pregătește pentru o posibilă sarcină, ca urmare se măresc glandele mamare, care urmează să producă lapte. În al doilea rând, creșterea nivelului de progesteron post-ovulație crește retenția de apă în organism, inclusiv în zona sânilor, cauzând întinderea pielii și apariția senzațiilor de durere.

Sarcina

După concepție, nivelul de estrogen și progesteron continuă să crească, ceea ce sporește sensibilitatea mamară. Mai exact estrogenul duce la mărirea sânilor, iar progestornul la acumularea de apă. Toate aceste modificări pregătesc sânii pentru alăptare.

Sindromul premenstrual

Nivelul mare de estrogen și deficiența de progesteron poate contribui la sensibilitatea sânilor și la dureri ale sfârcurilor la femeile care suferă de sindrom premenstrual.

Instalarea menopauzei

Sindromul menopauzal este cauzat de fluctuațiile hormonale frecvente, care conduc la numeroase afecțiuni fizice și psihologice. Printre acestea se numără sensibilitatea sânilor, cicluri menstruale neregulate, bufeuri, dureri de cap, balonare, schimbare de dispoziție, kilograme în plus.

Menopauza apare la încetarea definitivă a ovulației și menstruației. În această perioadă, nivelul de progesteron este foarte mic, în timp ce nivelul de estrogen se mărește considerabil. Așa se și explică senzațiile de durere ale sânilor și sfârcurilor. După încetarea acestor modificări hormonale, cu cât menopauza este instalată de mai multă vreme, cu atât începe să se reducă și nivelul de estrogen și, odată cu el, stresul fizic și emoțional cauzat de menopauză.

Sindromul Paget

O problemă serioasă care poate genera simptome precum sfârcuri sensibile, de culoare roșiatică, dureroase și cu senzație de mâncărime, este sindromul Paget. Acesta este o formă rară de cancer la sân, însă dacă te confrunți cu această problemă, cere de urgență sfatul medicului.

Sfaturi utile:

  • Durerile mamelonare cauzate de fricțiune pot fi prevenite prin purtarea sutienelor potrivite, a îmbrăcămintei din fibre moi sau prin folosirea protecțiilor mamelonare.
     
  • Mamele care alăptează sunt încurajate să caute sfaturile unui consultant în alăptare pentru a corecta greșelile de atașare la sân ale bebelușului.
     
  • Durerile apărute înainte de menstruație sau în timpul sarcinii răspund bine la tratamentul cu ibuprofen. Dacă durerile mamelonare persistă, este indicat să mergeți la o consultație a medicului specialist.