Vara este sezonul în care se dezvoltă anumite bacterii și circulă anumite virusuri, dar și sezonul în care afecțiunile pielii sunt tot mai frecvente. Cei mici îşi schimbă rutina şi activitățile obişnuite, intră în vacanță, merg la plajă, la piscină, petrec mai mult timp în aer liber, iar riscul afecțiunilor medicale specifice acestui sezon este tot mai ridicat.

În primul rând, precizează medicii pediatri, cei mici se pot confrunta cu episoade de gastroenterită, care se manifestă prin dureri abdominale, vărsături, diaree, febră. Toate acestea sunt provocate de bacteriile prezente în alimente sau lichide contaminate, cum este, de exemplu, salmonela. Tocmai de aceea, este necesar a vă menține copiii hidratați şi să le oferiți alimente bogate în vitamine, fructe şi legume.

Apoi, mare atenție la soare, întrucât insolația şi arsurile solare nu afectează doar pielea. Micuții se plâng, deseori, de dureri de cap şi de stomac. Aşa că, încercați să evitați pe cât posibil expunerea la soare fără protecție solară între orele 11.00 -16.00, hidratați-vă suficient şi purtați haine din bumbac, care lasă pielea să respire mai mult.

O altă boală cu care se confruntă vara este otita externă, cauzată de apa contaminată a bazinelor. Copilul simte o durere puternică în ureche, care creşte în intensitate atunci când este atinsă. Ca urmare, se recomandă folosirea dopurilor de silicon sau picături de glicerină înainte de scufundare şi o igienă corectă a urechilor.

La rândul său, faringoamigdalita este o afecțiune declanşată de diferite bacterii, care se manifestă prin febră, iritație severă şi durere la nivelul faringelui, amigdale umflate. De asemenea, copilaşii pot suferi de conjunctivă. Aceasta se manifestă prin inflamarea părții superioare a ochiului, iritație, lăcrimare, senzație de corp străin în ochi. În acest sens, se recomandă utilizarea ochelarilor de soare şi îngrijirea atentă a ochilor.