mamaplus

Ce trebuie să faci înainte de analiza la urină, pentru ca rezultatele să fie cât mai corecte

-
//
17.08.2022

Înainte de efectuarea analizelor la urină trebuie să respectați câteva reguli pentru ca rezultatele să fie cât mai corecte. Proba de urină se poate preleva la domiciliul pacientului sau în unitatea medicală. Trebuie să aveți în vedere că recoltarea se face într-un recipient special, steril, de unică folosită. Acesta se poate achiziționa de la orice farmacie.

Cantitatea urinei necesare pentru efectuarea analizelor trebuie să fie de 10-15 mililitri. Recoltarea este recomandată să se realizeze din prima urină a dimineții. De asemenea, toaleta zonei genitale trebuie să fie efectuată cu apă și săpun, dar fără a se utiliza substanțe dezinfectante. 

În cazul femeilor, dacă este prezentă o secreție genitală abundentă, este indicat să se introducă un tampon steril în vagin. Astfel, proba nu va fi contaminată. În timpul recoltării, pereții vasului nu trebuie atinși. Dacă se administrează anumite medicamente ce pot interfera cu analizele la urină, medicul vă va recomanda să întrerupeți tratamentul cu 48 de ore înainte sau chiar 72 de ore.

În ceea ce privește lichidele, este indicat să se consume o cantitate normală. Unele alimente pot influența anumiți compuși, de aceea medicul vă poate sfătui să nu consumați anumite tipuri de produse și să țineți o dietă înainte.

Simptome frecvente ce te trimit la medic

Analizele la urină pot ajuta pacienții să descopere anumite afecțiuni de care suferă. Acestea pot oferi indicii cu privire la infecțiile urinare, diabet, hepatită sau la sângerările de la nivelul sistemului urinar. Urocultura este recomandată să se efectueze anual, ca parte a analizelor de rutină, înainte de realizarea unei intervenții chirurgicale sau în timpul sarcinii. Se recomandă efectuarea acestora și în cazul în care pacientul prezintă simptome ale unei infecții la nivelul sistemului urinar. Primele semne ce vă trimit la medic sunt durerile de spate, sângele în urină, durerile abdominale, dureri la urinare sau urinări frecvente. 

Un alt simptom ce vă poate trimite la un examen de rutină este culoarea urinei

În funcție de culoarea urinei se poate stabili dacă suferiți de o boală sau nu. Spre exemplu, o nuanță maronie poate indica faptul că suferiți de o boală hepatică sau faptul că sunteți deshidratat sever. Dacă beți mai multă apă, iar culoarea nu se transformă în galben transparent, va trebui să mergeți la control.

De asemenea, dacă culoarea este roz sau roșiatică este posibil să aveți sânge în urină și să suferiți de o boală renală, infecție sau intoxicație cu mercur. Dacă ați mâncat sfeclă, afine, rubarbă sau alt aliment de culoare roșie, nu trebuie să vă faceți griji.