Pielea este un indicator de suprafață prețios care ne poate semnala numeroase probleme interne. În cazul în care suferi de o afecțiune a glandei tiroide, pielea ta îți poate oferi indicii prețioase. Și lipsa de vitamine, riscul de osteoporoză sau diabetul pot da anumite semne care se văd pe piele. Astfel, data viitoare când te uiți în oglindă şi vezi că ridurile s-au adâncit sau că pe piele şi-au făcut apariția diverse pete colorate, nu mai sta pe gânduri şi mergi neapărat la un medic.

Pielea uscată, unghiile gălbui și mătreața pot ascunde probleme cu tiroida. Potrivit specialiştilor, oasele fragile, diabetul, carența de vitamine și anumite probleme cu tiroida pot fi date de gol de aspectul pielii, deci fiți atente la următoarele informații.

Pielea aspră de pe brațe: probleme cu tiroida 

Glanda tiroidă deține numeroase funcții în organism, printre care cea de reglare a temperaturii corpului, metabolizarea, sistemul nervos, dar şi funcțiile care au rol de îngrijire asupra pielii, părului sau unghiilor.

Dacă observi că pe partea superioară a brațelor sau pe suprafața degetelor pielea se usucă excesiv, se înroşeşte, se descuamează sau că unghiile capătă o culoare gălbuie şi se rup sau se exfoliază uşor iar pielea scalpului este foarte uscată şi apare mătreaţa, atunci programează o vizită la medicul endocrinolog, pentru că pot fi semnale care pot indica anumite disfuncții tiroidiene.

De asemenea, aceste semne pot semnala şi o deficiență de acizi graşi Omega 3, nutrienți care pot fi obținuți prin suplimente alimentare sau direct de la sursă, din peşte, semințe, nuci, ulei de măsline, migdale, fructe şi legume crude sau uscate.

Ridurile și petele, semne de diabet sau dezechilibre hormonale

Un studiu pe 114 femei aflate la menopauză relevă că ridurile pronunțate pe față sau gât pot indica un risc crescut de fragilitate osoasă. Vina pentru această problemă este atribuită producției scăzute de colagen, specific perioadei menopauzale, atunci când există un puternic dezechilibru hormonal.

Petele de culoare închisă, cu aspect catifelat, care pot apărea în diverse zone ale corpului (gât, axilă, zonă inghinală) pot atenționa că ai glicemia crescută, deci ai un mare risc de a face diabet zaharat.

Aceste pete, denumite în termeni medicali nigricans acanthosis, pot fi însă şi un efect secundar cauzat de obezitate.