Căpușele sunt paraziți externi care se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). În lume se cunosc sute de specii de căpușe, dar în România au fost identificate 30. Trebuie spus, însă, că doar câteva din acestea transmit boli oamenilor. În țara noastră specia cea mai frecventă este Ixodes Ricinus. Ce nu trebuie să facem dacă intră o căpușă sub piele, cum se scoate corect și cum ne putem proteja de mușcătura acestei insecte aflăm de la Dr. Daniela Mihalcea, medic primar boli infecțioase.

Este recomandat ca îndepărtarea/extragerea completă a căpușei să se facă în camera de gardă a unui spital de urgență, de către medicul chirurg, și cât mai curând după mușcătură. Este important să se înlăture căpușa în totalitate, fără a rupe partea posterioară a corpului, iar capul să rămână înfipt în rană. După extragerea căpușei, se recomandă consultarea unui serviciu de Boli Infecțioase, pentru a aprecia oportunitatea unei profilaxii antibiotice.

Nu încercați folosirea de căldură sau diferite substanțe (gaz, acetonă, petrol, amoniac) pentru a neutraliza căpușa! Aceasta se poate adânci mai mult în piele, să elibereze o cantitate mai mare de salivă sau vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană, crescând riscul de infecție (boala Lyme).

În situația în care nu puteți apela la serviciul medical, se poate scoate căpușa folosind o pensetă cu vârf subțire, în unghi. Penseta se fixează cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii. Se trage lent, uniform, cât mai drept, fără a învârti, cu atenție să nu zdrobiți/striviți căpușa.

Ulterior dezinfectați cu apă și săpun, apoi aplicați o soluție antiseptică (spirt, betadină, rivanol). Mâinile salvatorului se protejează cu mănuși sau tifon.

Cum poți preveni mușcătura de căpușă

Căpușele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută (păduri, parcuri, pajiști, tufișuri). Infecțiile la om apar sezonier, în perioada când căpușele sunt active, din aprilie până în noiembrie.

Căpușa ajunsă pe pielea omului își caută pentru fixare o zonă „convenabilă”, într-un timp care poate dura chiar și câteva ore. Mărimea căpușei crește pe măsură ce se hrănește cu sânge.

Prin mușcătură, își introduce capul sub piele, un segment al gurii de formă tubulară, care are de o parte și alta doi clești, care au rolul de fixare. Căpușele pot elimina prin salivă diverși agenți patogeni.

Este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătura de căpușă. Pentru a transmite boala Lyme, căpușa trebuie să se fixeze și să se hrănească cel puțin 24-72 de ore.