mamaplus

Ce se întâmplă în corpul tău în timpul menstruației? Explică un medic obstetrician-ginecolog

-
//
28.12.2020

Dureri, nervozitate, probleme cu digestia… sunt doar câteva probleme cărora noi, femeile, trebuie să le facem față lunar în acele perioade delicate. Dr. Dana Paraschiv, medic specialist obstetrică-ginecologie, ne ajută să ne înțelegem mai bine corpul, astfel încât să putem reacționa cât mai prompt, cu cele mai eficiente soluții.

Menstruația pe zile – ziua 1

În prima zi a menstrei, din cauza scăderii bruşte a hormonului progesteron, stratul intern al cavității uterine se elimină împreună cu o cantitate de sânge, care este în jur de 30-90 ml. Cea mai mare parte din acest start  – numit mucoasă uterină – se va elimina chiar în primele 24-48 de ore de la declanşarea menstrei.

Alege un absorbant potrivit fluxului tău menstrual şi eşti gata! Evită să pui vată deasupra absorbantului, deoarece astfel nu faci decât să acoperi centrul absorbantului, care absoarbe instant lichidul şi îl transformă în gel.

În plus, absorbantele mențin sângele în interior şi reduc astfel contactul prelungit cu pielea şi riscul de apariție a iritațiilor sau chiar a complicațiilor infecțioase ale tractului reproductiv.

Nu este o problemă dacă ai nevoie să iei un calmant pentru durere; un antiinflamator, dacă nu ai probleme cu stomacul, sau o tabletă de paracetamol este acceptat în aceste situații.

Nu uita să schimbi absorbantul de cel puțin 3 ori în această zi! E important să-ți aminteşti asta, mai ales în prima zi, când menstruația este abundentă, pentru că sângele este „preferat” de bacterii şi acestea se înmulțesc cu uşurință în mediul umed şi cald.

Menstruația pe zile – ziua 2

În a doua zi a menstrei te vei simți mai uşoară, la propriu, pentru că vei fi eliminat deja mare parte din apa reținută de corpul tău în cele 1-2 săptămâni de dinainte perioadei menstruale.

În această zi vei constata că ai nevoie să mergi mai des la toaletă, dar gleznele sunt mai suple, durerile de cap dispar ca prin minune iar crampele abdominale se ameliorează vizibil.

O altă schimbare remarcabilă este faptul că nu mai pofteşti la ciocolată şi prăjituri. Fluxul menstrual scade uşor şi este important să îți păstrezi atenția la igienă – dimineața, la prânz şi seara. Iar dacă ai un flux abundent, poți creşte frecvența cu care schimbi absorbantul. Dr. Dana Paraschiv ne sfătuieşte să cerem ajutorul specialistului în cazul în care simțim nevoia să facem asta la intervale mai mici de 2-3 ore.

Menstruația pe zile – ziua 3

În a treia zi a menstrei, deja poți răsufla uşurată. Te simți mai confortabil, crampele dispar aproape complet iar sânii nu mai sunt deloc  dureroşi. Responsabili de starea de bine sunt estrogenii, hormonii care sunt produşi în această perioadă de către ovare şi care te fac să te simți din nou optimistă şi energică.

Nu da înapoi dacă ai programată o şedință la sală! Exercițiile în această perioadă sunt chiar recomandate. Alege clasele de yoga sau pilates!

Exercițiile pilates includ respirație prodfundă, care ajută la ameliorarea efectelor privării de oxigen în țesuturi, una dintre principalele cauze ale crampelor menstruale.

Anumite posturi de yoga pot reduce contracțiile uterine, care sunt responsabile pentru declanşarea hormonilor care cauzează dureri şi crampe abdominale în perioada menstruației. Aşadar, nu da înapoi când e vorba de sport!

Menstruația pe zile – ziua 4

În a patra zi a menstrei, fluxul menstrual este mult mai redus cantitativ încât poți schimba absorbantul din primele zile cu unul special creat pentru o sângerare redusă. Nu neglija însă igiena şi încearcă să îl schimbi la intervale de 4-6 ore.

Fii vigilentă şi vizitează medicul ginecolog în cazul în care constați un miros neplăcut, ofensiv, atunci când schimbi absorbantul. Uneori, aşa poți descoperi infecții vaginale ce pot fi uşor tratate.

Menstruația pe zile – ziua 5

Şi iată-ne ajunse în cea de-a 5-a zi a menstrei, de regulă ultima pentru majoritatea femeilor.

Să nu te surprindă dacă în această zi libidoul tău va creşte la cote maxime. Nu este de mirare, deoarece aceiaşi estrogeni stimulează libidoul şi te fac să răspunzi mult mai rapid la stimulii sexuali.

Chiar dacă mai ai încă o uşoară sângerare, este bine să ştii că nu eşti protejată pentru o sarcină nedorită, de aceea este recomandat să foloseşti suplimentar metode contraceptive.