În ultimul timp, tot mai multe persoane preferă să folosească termometrele electronice sau digitale, în detrimentul termometrelor cu mercur. E o decizie pe cât se poate de logică, odată ce mercurul este o substanță extrem de toxică și ne poate influența negativ sănătatea.

Totuși, în multe locuințe încă mai există termometre tradiționale, cu mercur.
Chiar dacă în termometre este o cantitate mică de mercur (până la 3 grame), spargerea unui termometru cu mercur este totuși un incident ce poate avea consecințe serioase pentru sănătate și pentru mediu și astfel, nu trebuie neglijat.

În rândurile ce urmează, află ce trebuie să faci dacă, din întâmplare, ai spart un termometru cu mercur.

Ce să faceți dacă termometrul s-a spart?
Luând în considerație faptul că termometrele cu mercur sunt destul de fragile, se întâmplă ca uneori acestea să se spargă. Fie că a fost lovit de ceva în timpul agitării, fie a căzut de pe masă, atunci când se sparte, mercurul din interior, ajunge să se împrăștie prin casă.

Potrivit EPA (Agenția Americană pentru Protecția Mediului), dacă ai spart un termometru cu mercur, trebuie să faci următoarele acțiuni:
- Aerisește cât mai repede camera, deschizând ferestrele la exterior și închide ușile interioare, pentru ca vaporii să nu se răspândească și în alte camere; 
-Ventilează pentru cel puțin 15 minute înainte de a te apuca de curățat și ulterior, pentru cel puțin 24 de ore;
- Chiar dacă ți se poate părea o idee bună și o soluție eficientă, NU folosi un aspirator pentru a aspira mercurul, deoarece acesta va determina evaporarea substanței și în acest fel va spori expunerea toxică;
- Nu îndepărta mercurul de pe podea sau covoare cu mătura: aceasta va sparge boabele de mercur în picături mici, care se vor răspândi cu ușurință;
- Nu turna mercurul în sistemul de canalizare al locuinței;
- Aruncă orice material absorbant ce a intrat în contact cu mercurul (haine, covoare, tapițerie);
- Nu călca peste boabele de mercur, nici măcar cu pantofii;
- Asigură-te că în încăperea în care s-a petrecut incidentul nu se află copii și animale de casă;
- Încearcă să nu intri în cameră pe perioada aerisirii;

De pe suprafețele netede (lemn, parchet, gresie, linoleum), curăță mercurul astfel:
-folosește mănuși groase de cauciuc;
- adună picăturile de mercur cu ajutorul unui carton, efectuând mișcări ușoare;
- toate resturile de mercur adunate vor fi plasate într-un prosop sau cârpă, cu atenție și ulterior se va sigila materialul într-o pungă;
- o altă variantă este să le aduni într-o sticlă de plastic;
- șterge suprafața la final cu o cârpă umedă, pe care de asemenea, o vei sigila;
-nu arunca materialele cu care ai curățat și recipientele în care ai colectat mercurul la pubela de gunoi menajer!

Contactează serviciile locale de mediu sau salburitate și cere îndrumarea pentru depozitarea în siguranță a acestora. (1)

Măsuri pentru sănătate
Inhalarea unor cantități mici de mercur nu este foarte periculoasă pentru sănătate. Important e să se atingerea directă a boabelor de mercur, inahalarea acestora și să se aerisească zona unde s-a spart termometru.

Dacă s-a produs contactul mercurului cu pielea, spală-te cu apă călduță pentru 10-15 min și monitorizează-ți starea de sănătate.

Prezintă-te de urgență la medic dacă în urma unui astfel de incident, ai următoarele simptome:
-tuse persistentă
-dificultăți în a respira normal și senzația că nu aveți aer
-dureri și arsuri în piept
-tremor
-tuse cu sânge

Pentru a evita astfel de incidente, e recomandat să înlocuiți termometrele cu mercur cu alte termometre cu substanțe netoxice sau cu termometre electronice.

Totodată, dacă ai în casă un termometru cu mercur, ai grijă să nu fie la îndemâna copiilor și atunci când îl folosești, fii foarte prudentă.