mamaplus

Ce rol joacă ortodonția în stomatologia pentru copii. Tipurile de aparate dentare și utilizarea lor în pedodonție

0
//
09.12.2019

Stomatologia pentru copii este un domeniu extrem de vast, dar anume ortodonția cuprinde cea mai mare parte din serviciile activ solicitate de părinții micilor pacienți. Deși afecțiunile dentare (în special cariile și gingivitele) afectează în mod egal maturii și copiii, îndreptarea dinților este mai eficientă, mai rapidă și mai puțin costisitoare anume în copilărie. 

Multitudinea de aparate dentare existente pe piață la momentul actual permit și tratamentul ortodontic în adolescență sau la maturitate. Pentru a înțelege ce rol au ele în stomatologie în general, și pedodonție în special, trebuie să înțelegi cum funcționează și când anume este mai bună o opțiune sau alta.

mamaplus

Aparatele dentare clasice

Aparatele dentare clasice sau fixe funcționează cu ajutorul breckeților lipiți pe dinți. Sunt eficiente pentru copii și maturi, dar în copilărie asemenea aparat este mult mai efectiv (ca și durata tratamentului). Breckeții pot fi din metal, ceramică ori safir. Copiii ce trec printr-un asemenea tratament trebuie educați să respecte regulile de igienă corespunzătoare, să mănânce doar alimentele adecvate noului regim nutritiv etc.

Există și aparate dentare linguale, care se fixează pe suprafața linguală a dinților, sunt mai frecvent alese de maturi, pentru că sunt absolut invizibile din exterior.

Aparatele dentare de tip autoligaturant

Un tip unic de aparat dentar, ce oferă posibilitatea unui tratament mai blând și, cel mai important, cu mai puține vizite la stomatolog. Mamele optează pentru acest tip de aparat ortodontic dacă au copii care nu prea apreciază vizitele la dentist, dar și pentru a scădea prețul tratamentului ortodontic în total (mai puține vizite înseamnă timp economisit și costuri mai mici, mai ales dacă pacientul se afla peste hotarele țării).

Mecanismul glisant ce înlocuiește elasticele care conectează arcurile are o funcție importantă – micșorează forța de fricțiune și presiunea exercitată asupra dinților. În concluzie, pacientul aproape că nu simte aparatul – lucru extrem de util în stomatologia pentru copii. De asemenea, igiena orală este mai simplă la utilizarea acestui tip de tratament ortodontic.

Aparatele dentare mobile

Aici se încadrează aparatele mobile solide, care sunt mai des utilizate în clinicile specializate în stomatologie pentru copii și trainerele sau gutierele, mai flexibile, ce pot fi folosite și în cazul adolescenților sau maturilor. 

Deși sunt perfecte în tratamentul ortodontic la vârste fragede, micul pacient trebuie atent monitorizat, astfel încât durata utilizării aparatului mobil ales să fie suficientă pentru a obține rezultate. 

mamaplus

Evident, pentru a alege un anumit tip de tratament, este nevoie de o vizită la medic. Cel mai bine este să alegi o clinică stomatologică potrivită pentru acest gen de tratament.

Imperial Dent are specialiști calificați, pregătiți să îți ofere ție și copilului tău servicii calitative și orice sfat. O consultație la timp evită multe situații complicate pe viitor.

Pentru mai multe detalii sau o programare nu ezita să faci o vizită la clinică sau să suni la numărul de telefon +373 22 260 325.