mamaplus

Ce legătură există între sindromul post COVID și hepatita misterioasă la copii

-
//
27.06.2022

Un studiu nou din Israel descrie o potențială legătură între leziunile hepatice la copii și COVID prelungit. Dar, de asemenea, evidențiază cât de multe încă nu știm despre focarul misterios de hepatită la copii. Autorul principal al studiului și experții sunt însă de acord că este prea devreme pentru a spune definitiv dacă infecția anterioară cu Covid-19 se află în spatele creșterii recente a numărului cazurilor de hepatită fără cauză cunoscută la copiii. Studiul, intitulat „Manifestarea hepatică la copii în cadrul sindromului post Covid-19”, a fost publicat recent în Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.

Studiul descrie cinci copii din Israel care s-au vindecat de Covid-19 și au prezentat ulterior leziuni hepatice. A fost o serie de cazuri retrospectivă, ceea ce înseamnă că a analizat datele existente de la pacienți.

„Practic, aceasta a fost o observație pe care am făcut-o în ultimul an sau doi, care descrie un tip de leziune hepatică care este probabil cauzată de un fenomen post-Covid”, a declarat dr. Orith Waisbourd-Zinman, gastroenterolog pediatru la Centrul Medical pentru copii Schneider din Israel și investigatorul principal al studiului.

Leziunile hepatice post-Covid au fost bine documentate în rândul adulților, notează oamenii de știință în studiu, dar datele de la copii sunt rare.

Toți cei cinci pacienți, care aveau între 3 luni și 13 ani, s-au prezentat cu leziuni hepatice după ce au trecut printr-o formă ușoară sau asimptomatică de Covid-19. Doi pacienți, ambii sugari, aveau insuficiență hepatică. Toți aveau enzime hepatice crescute, sugerând inflamație sau leziuni, iar cele mai frecvente simptome au fost icter, dureri abdominale, greață și slăbiciune.

Toți subiecții au fost anterior sănătoși și au fost testați negativ pentru vinovații obișnuiți de producerea leziunilor hepatice în timpul examinărilor ample de sânge, ceea ce i-a determinat pe cercetători să testeze anticorpii la SARS-CoV-2 și să analizeze sindromul post Covid.

Studiul descrie un tip de leziune hepatică care „nu a fost cauzată de virusul în sine, ci mai degrabă de răspunsul imun după ce virusul dispare… care este similar cu alte fenomene legate de sindromul post Covid”, a precizat Waisbourd-Zinman. Acestea includ oboseala prelungită, ceața creierului, simptomele gastrointestinale și multe altele.

Oamenii de știință au postulat că, după vindecarea de Covid-19, sistemul imunitar poate fi pregătit să reacționeze diferit la infecție, ceea ce duce la leziuni hepatice.

Niciunul dintre pacienți nu era vaccinat contra COVID-19

Trei dintre pacienții din studiu s-au vindecat de hepatită cu tratament cu steroizi, cu excepția celor doi sugari mici cu insuficiență hepatică, care au necesitat transplanturi. Dr. Waisbourd-Zinman a spus că niciunul dintre pacienți nu a fost vaccinat împotriva COVID-19.

Potrivit concluziei oamenilor de știință, cauzele probabile ale hepatitei acute au fost „fie o reacție imună post-infecțioasă similară cu MIS-C”, fie sistemul imunitar devine dereglat după o infecție cu COVID-19, „ambalând sistemul imunitar pentru alți agenți infecțioși precum adenovirusul”.

Nu toți experții sunt convinși de studiu, care a avut o serie de limitări. În primul rând, dimensiunea eșantionului a fost foarte mică, iar studiul a fost observațional. Nu a investigat mecanismele leziunii hepatice la nivel molecular, așa că poate fi prea devreme pentru a exclude alți factori. De asemenea, cazurile au avut loc în perioada decembrie 2020 – septembrie 2021, anterior focarului actual.

Experții și autorii studiului sunt de acord că sunt necesare mai multe date și cercetări pentru a înțelege pe deplin aceste cazuri misterioase de hepatită pediatrică și legătura potențială cu sindromul post Covid.

Un alt lucru asupra căruia experții au convenit a fost că nu este nevoie să intrați în panică. Hepatita acută este încă relativ rară. Dar este important să știți cum să recunoști simptomele hepatitei. Acestea includ icter sau îngălbenirea pielii și a ochilor, dureri abdominale, urină închisă la culoare, scaune deschise la culoare, greață, dureri articulare, febră și oboseală.