Specialiștii ne recomandă să fim cât mai atente la orice schimbare pe care o observăm, iar mirosul este unul dintre aspectele de bază care ne-ar putea trimite pe medic. În cazul în care te întrebi ce reprezintă fiecare tip de miros, îți dezvăluim în continuare la ce trebuie să fii atentă.

Trebuie să știi că este perfect normal ca părțile tale intime să aibă un anumit miros. La fel ca orice altă parte a corpului tău și vaginul emană propriul său parfum. Deși mirosul vaginului este influențat de activitățile tale zilnice, de viața sexuală și de dietă, tot mirosul vaginului poate semnala prezența unei infecții serioase. Medicul ginecolog Jennifer Wilder spune că "mirosurile pot spune multe despre sănătatea aparatului reproducător al femeii și există diferențe clare intre mirosurile pe care le emană un vagin sănătos și unul bolnav".

Vaginul poate mirosi a pește

În cazul în care vaginul tău emană un miros greu, ca de peste, trebuie să știi că acest miros poate fi un simptom care indică o infecție. De exemplu, vaginoza bacteriană este cauzată de înmulțirea în exces a bacteriilor care dereglează pH-ul sensibil al vaginului, provocând o creștere a cantității secrețiilor vaginale și un miros greu de pește care se accentuează după ce ai contact sexual. Mirosul de pește însoțit de secreții verzui indică de obicei infecția cu tricomonas, o boală cu transmitere sexuală. Prin urmare, dacă ți se pare că vaginul tău miroase a pește, ai încredere în nasul și instinctul tău și mergi cât de repede posibil la medicul ginecolog.

Vaginul poate mirosi a clor

Vaginul tău își poate schimba mirosul în funcție de tipul de lubrefiant pe care îl folosești în timpul actului sexual, indiferent dacă folosești sau nu prezervativ. În mod normal, majoritatea femeilor descriu acest miros ca fiind asemănător cu clorul sau cu înălbitorul de rufe. Trebuie să știi că, în cazul în care observi și tu acest miros, nu ai motive de îngrijorare: vaginul tău nu pare bolnav.

Vaginul poate mirosi a drojdie

Deși este normal ca în vaginul tău să existe anumite ciuperci, printre care și candida albicans, trebuie să știi că infecțiile provocate de creșterea anormală a numărului ciupercilor sunt foarte frecvente. Deși infecțiile cu candida albicans pot fi foarte supărătoare, trebuie să știi că medicul tău ginecolog îți poate prescrie un tratament care să rezolve problema în câteva zile. Prin urmare, dacă observi un miros vag de drojdie sau pâine nedospită și scurgeri vaginale alb-brânzoase, trebuie să știi că ai o infecție cu candida albicans și trebuie să mergi la medic.

Vaginul tău poate avea un miros metalic

În cazul în care observi că în perioada menstruației vaginul tău emană un miros metalic, trebuie să știi că nu ai de ce să te îngrijorezi. Atunci când sângerezi, sângele și mirosul acestuia se combină cu mirosul și secrețiile vaginale normale, rezultând în felul acesta un miros diferit de cel cu care erai tu obișnuită. Câtă vreme păstrezi o igienă riguroasă în această perioadă și schimbi tampoanele sau absorbantele la intervale regulate, nu ai de ce să te îngrijorezi.

Vaginul tău poate avea un miros dulceag

Probabil că știi deja că ceea ce mănânci influențează și mirosul vaginului tău. Portocalele, grepfruitul și ananasul sunt fructe recunoscute pentru faptul că schimbă mirosul vaginului și gustul secrețiilor vaginale într-unul dulce. Pe de altă parte, nu uita că ceapa, usturoiul, broccoli și sparanghelul îi conferă vaginului tău un miros neplăcut și un gust oribil, așa că stai departe de acestea dacă ai o întălnire fierbinte în următoarele zile.

Truc de igienă pentru un vagin cu miros proaspăt

Probabil că te gândești la săpunurile cu arome îmbietoare, gelurile intime cu parfumuri proaspete sau chiar parfumurile intime cu mirosuri exotice. Nimic mai greșit. Dacă vrei ca vaginul tău să aibă un miros plăcut trebuie să renunți la toate produsele de igienă intimă parfumate. Trebuie să știi că săpunurile sau gelurile intime parfumate nu fac decât să usuce și să irite labiile și zona înconjurătoare, de aceea este indicat să folosești doar produsele destinate igienei intime, neparfumate și apă călduță.