mamaplus

Ce înseamnă când primești un rezultat „anormal” al testului Papanicolau?

-
//
17.01.2022

Examenul citologic cervico-vaginal (Papanicolau) se recomandă anual pentru femeile active sexual și este esențial în detectarea infecției cu HPV, care poate duce la cancer de col uterin. Milioane de femei din toată lumea primesc anual un rezultat al acestui test care semnalează „celule anormale”. Ce înseamnă asta? E cazul să te îngrijorezi?

În primul rând, trebuie să vorbim mai mult despre importanța acestui test anual. Studiile arată că doar o treime dintre femei se prezintă pentru testarea Papanicolau, în timp ce multe dintre ele nu mai revin la cabinet după ce au primit un rezultat anormal. Iar în timpul pandemiei, numărul femeilor care merg la medicul ginecolog pentru analizele esențiale a scăzut drastic.

Acestea sunt, însă, teste care îți pot salva viața. Infecția cu HPV este foarte comună, iar lăsată netratată poate duce la infertilitate și în unele cazuri la cancer de col uterin.

Descoperite la timp, majoritatea afecțiunilor ginecologice se vindecă prin tratament.

Nu te lăsa descurajată de un rezultat „anormal” al testului Papanicolau. Nu toate celulele anormale necesită tratament sau duc la cancer.

Scopul-cheie al unui screening cervical este de a identifica dacă celulele din colul uterin prezintă semne de anormalitate, precum și dacă ești pozitivă la testarea pentru virusul papiloma uman (HPV).