mamaplus

Ce faci dacă te înțeapă o albină? Măsuri de prim ajutor și remedii pentru ameliorarea disconfortului

-
//
15.07.2022

Atunci când vă înțeapă o albină este posibil să aveți dureri temporare, roșeață și mâncărime la locul înțepăturii, dar fără complicații grave. Cu excepția cazului în care sunteți alergic la toxina albinei sau dacă aveți semne ale unei reacții alergice severe, puteți trata majoritatea înțepăturilor de albine acasă. Deși nu prea există studii în acest sens, se crede de multă vreme că anumite remedii casnice calmează pielea inflamată și reduc mâncărimea. Acestea includ aplicarea de miere, hamamelis și chiar și bicarbonat de sodiu.

Așadar, în primul rând ar trebui să faceți următoarele lucruri:

  • Scoateți rapid acul, dacă este posibil. O cercetare din 2020 privind înțepăturile de albine concluzionează că cel mai important lucru este să eliminați acul cât mai curând posibil. Acul unei albine va continua să elibereze venin în timp ce este blocat în piele. De obicei, este recomandat să frecați puțin zona înțepată folosind o bucată de tifon, unghia sau chiar un card de credit. Tragerea nu merge întotdeauna, dar poate fi necesară.
     
  • Spălați zona cu apă și săpun.

Remedii pentru disconfortul provocat de înțepătura de albină

Gheață

Compresele reci reduc durerea și umflarea prin limitarea fluxului de sânge în zonă. Este important să nu puneți gheață direct pe piele, ci pe o pânză.

Miere

Mierea poate ajuta la vindecarea rănilor și la prevenirea infecțiilor. O cercetare din 2021 a raportat că mierea de calitate medicală (MGH), inclusiv mierea de Manuka, s-a dovedit că reduce inflamația și are proprietăți antimicrobiene puternice. Aceasta înseamnă că poate ajuta la respingerea bacteriilor și ciupercilor. Este mai puțin clar dacă alte tipuri de miere tradiționale au astfel de efecte. De asemenea, se crede că mierea eliberează oxigen în răni pentru a ajuta la vindecare și pentru a ajuta la îndepărtarea țesutului mort.

Bicarbonat de sodiu

O pastă din bicarbonat de sodiu și apă poate ajuta la o varietate de mușcături și înțepături de insecte. Se crede că bicarbonatul de sodiu poate neutraliza veninul de albine, reducând mâncărimea și umflarea.

Otet de mere

Oțetul de mere este folosit într-o gamă largă de scopuri de sănătate și welness, de la îmbunătățirea aspectului pielii până la gestionarea diabetului. Deși nu toate utilizările sale sunt susținute științific, este un antibacterian dovedit. Unii oameni cred că oțetul de mere poate neutraliza veninul de albine, poate preveni infecțiile și poate reduce inflamația. Înmuiați locul înțepăturii de albine în oțet de mere diluat timp de cel puțin 15 minute. De asemenea, puteți uda un bandaj sau o cârpă în oțet și apoi să o aplicați pe locul înțepăturii. Opriți această abordare dacă provoacă iritații.

Aloe vera

Aloe vera are o varietate de utilizări, inclusiv pentru calmarea pielii iritate. Puteți cumpăra gelul sau vă puteți face singur dacă aveți o plantă de aloe. Pur și simplu rupe o frunză și stoarce gelul direct pe zona afectată.

Hamamelisul

Hamamelisul este un astringent și antiseptic natural. Este considerat un remediu pentru mușcăturile de insecte și înțepăturile de albine. Aplicați direct pe înțepătura de albine, după cum este necesar.

Important: Solicitați de urgență asistență medical dacă aveți probleme cu respirația, urticarie sau alte simptome de anafilaxie. Cei cu o alergie cunoscută la albine ar trebui să aibă întotdeauna un EpiPen.