Unul dintre semnele anterioare și care poate persista în timpul ciclului este oboseala menstruală. Această senzație, mai frecventă decât vă imaginați, funcționează ca un avertisment asupra anumitor dezechilibre din organism. Dacă sunteți epuizate după efort minim și observați o scădere a energiei, suferiți de oboseală menstruală. Din fericire, se tratează!

Pe măsură ce ciclul avansează, senzațiile se diminuează până când, în sfârșit, oboseala dispare. Cauzele sunt asociate cu factorii enumerați mai jos:

  • Hormoni: modificările estrogenului și progesteronului influențează foarte mult oboseala. Fazele foliculare și ovulatorii sunt cele care necesită energie și suport hormonal. Din cauza fluctuațiilor, apare oboseala.
  • Deficit de fier: MPG Journal precizează că lipsa de fier duce la epuizare, palpitații și amețeli. În plus, puteți avea menstruații abundente sau anemie feriprivă din cauza lipsei de feritină.
  • Crampe: în timpul ciclului, nivelul agenților inflamatori crește. Amestecați cu hormonii, dezlănțuie crampele. Intensitatea durerii duce uneori la slăbiciune și amețeli.
  • Zahăr: în zilele ciclului, vă este poftă de mai multe dulciuri decât în mod normal. Instantaneu, veți simți un val de energie, dar odată ce dispare, se instalează oboseala. Singura soluție este să mâncați din nou, declanșând un cerc vicios.

Cum se tratează oboseala menstruală?

Urmăriți cât durează disconfortul și cât de mult vă afectează. Atât timp cât acestea nu se agravează, țineți cont de următoarele sfaturi pentru a reduce oboseala menstruală:

Dieta corectă

Îmbunătățiți obiceiurile alimentare și respectați orele de masă. Optați pentru gustări care nu contribuie la creșterea glicemiei. Includeți legume și leguminoase în dietă, precum și alimente pe bază de proteine, mai ales ca gustare când plecați de acasă. O altă recomandare sunt alimente precum spanacul, având în vedere deficitul de fier din menstruație.

În mod similar, evitarea mâncărurilor grele funcționează împotriva oboselii menstruale. Deși cu ajutorul lor puteți lăsa mai mult spațiu între mese, organismul își va folosi toată energia pentru digestie și acest lucru declanșează oboseala. O soluție sunt gustările sănătoase.

Urmărirea ciclului

Profitați de tehnologie și instalați o aplicație pe telefon pentru a controla menstruația. Aceste sisteme anunță apropierea menstruație și marchează ziua de început și ziua de încheiere. De asemenea, vă permit să înregistrați emoțiile și nivelurile de energie. Toate aceste informații sunt utile pentru a construi modelul corporal înainte și în timpul menstruației, ceea ce ajută la anticiparea simptomelor și la reacții mai bune la oboseală.

Exercițiile fizice

Exercițiile aerobice oferă beneficii în menstruație, în special în ceea ce privește durerea și calitatea vieții. Prin sport, oferiți energie corpului și eliberați endorfine. Mersul pe jos, yoga sau ciclismul sunt activități eficiente.

Hidratarea

Deshidratarea și oboseala merg mână în mână. Încercați să beți cel puțin 2 litri de apă pe zi și să ieșiți la aer curat. Nu consumați băuturi răcoritoare, cafea sau alte băuturi cu zahăr pentru a evita gazele și insomnia. Pe de altă parte, un studiu de doctorat publicat de Universitatea din Santiago de Compostela indică faptul că aportul de alcool este asociat cu o creștere moderată a PMS care, după cum se știe deja, duce la oboseală.

Odihna

A dormi cel puțin 8 ore noaptea înseamnă mai puțină oboseală menstruală în zori. Cu o oră înainte de culcare, evitați ecranele. Jurnalul Facultății de Medicină din Mexic explică faptul că utilizarea dispozitivelor electronice duce la somn insuficient, deoarece expunerea pe timp de noapte la lumina ecranelor interferează cu ritmurile circadiene și producția de melatonină. Consecințele sunt alterarea arhitecturii normale a somnului și somnolența a doua zi. 

Câteva recomandări suplimentare pentru odihnă sunt:

  • Creați o oră de culcare. Fiți punctuale în fiecare seară.
  • Stați departe de cafea după-amiaza.
  • Folosiți un sistem de protecție menstruală care să vă facă să vă simțiți în siguranță, pentru a nu vă mai gândi tot timpul la scurgerile de sânge.
  • Reduceți zgomotul, astfel încât odihna să fie de calitate.

Relaxarea

A avea grijă de sănătatea mintală este important pentru a ușura povara cauzată de oboseala menstruală. Nivelurile ridicate de stres implică, printre alte efecte, fluctuații hormonale care duc la cicluri neregulate. Practicați exerciții de respirație, yoga sau dedicați câteva ore unui hobby. Aceste activități vă relaxează și calmează oboseala menstruală.