Aerul condiționat este un ajutor de neprețuit în zilele toride de vară, acasă sau la birou, unde avem nevoie de o climă adecvată pentru a ne desfășura activitățile de zi cu zi. Cu toate acestea, ai observat probabil că, la nici două ore de la expunerea la aerul condiționat, pielea ta începe să își piardă din strălucirea naturală și să capete un aspect ușor tern și deshidratat. Oricât de multă grijă ai avea de aspectul și de sănătatea pielii tale, nu o poți feri de efectele mai puțin plăcute ale aparatelor de aer condiționat.
Așadar, în timp ce aerul condiționat te poate feri de căldură, poluare și smog, prin capacitatea de a filtra noxele din aerul de afară, acesta scade nivelul de umiditate ambientală ceea ce, în timp, poate avea efecte vizibile asupra pielii și părului tău. Specialiștii afirmă că pielea deshidratată este mai puțin flexibilă și își pierde din capacitatea naturală de autoregenerare, ceea ce redă aspectul tern. În plus, aerul uscat emis de aerul condiționat poate contribui la iritația ochilor.
Din fericire, există mai multe soluții pentru a combate efectele negative ale aerului reciclat, atât în ceea ce privește sănătatea pielii, cât și cea a ochilor. Pentru acest lucru, vei avea nevoie de câteva produse de uz frecvent, enumerate mai jos.
1. Aplică o cremă bogată în factori umectanți și emolienți
Cremele bogate în ingrediente umectante (care atrag și rețin apa în țesuturile de suprafață ale pielii) și emoliente (care mențin hidratarea pe termen lung) sunt un aliat de nădejde pe parcursul unei zile întregi de muncă. În prezent, chiar dacă ai ten gras, mixt și/sau cu tendințe acneice, poți găsi un produs cu ingrediente umectante și emoliente fără acțiune comedogenică, astfel încât să te poți bucura de o hidratare optimă fără griji.
Optează pentru un produs care să conțină glicerină, acid hialuronic, vitaminele A și E, ulei de cătină, apă marină, pe care să îl aplici dimineața și seara, pe tenul curățat în prealabil.
2. Rehidratează-ți tenul pe parcursul zilei cu un spray hidratant pentru față
Spray-urile cu ingrediente umectante sunt o modalitate rapidă de a-ți rehidrata fața în timpul zilei, fără să-ți strici machiajul. Și în acest caz, orientează-te după ingrediente precum glicerină și acid hialuronic, care atrag și rețin apa în țesuturi, pentru a oferi tenului aportul de apă necesar pentru a-și menține elasticitatea și suplețea. Poți opta, de asemenea, pentru spray-uri cu ingrediente antioxidante și antipoluare, precum acizi din fructe sau apă marină, pentru a neutraliza efectele negative ale radicalilor liberi din atmosferă.
3. Hidratează-ți mâinile din plin
Mâinile sunt primul indicator al vârstei, mai precis al îmbătrânirii, și nu tenul. Prin urmare, este important să le acorzi o atenție specială. Din fericire, îngrijirea mâinilor este foarte simplă. Tot ce trebuie să faci este să le asiguri aportul necesar de hidratare pe parcursul zilei și să le protejezi de agenți duri de curățare, prin folosirea mănușilor în timpul curățeniei. În ceea ce privește încetinirea procesului de îmbătrânire, este important de știut că pielea mâinilor are tendința de a se rida mai repede față de ten, deoarece pielea de pe mâini este mai subțire, iar mâinile sunt cele mai expuse părți ale corpului la efectele nocive ale razelor solare.
Așadar, achiziționează-ți o cremă de mâini bogată în ingrediente hidratante și emoliente, precum unt de shea, centella asiatica, ulei de cocos, glicerină, vitamina E, care să îți mențină pielea mâinilor protejată, chiar și în bătaia aparatului de aer condiționat.
Dacă nu suporți efectul gras lăsat de cremă pe mâini, mai ales dacă lucrezi la calculator, află că există numeroase opțiuni de creme bogate în ingrediente hidratante cu formulă aerată, care nu lasă peliculă grasă pe piele.
3. Protejează-ți ochii de iritații cu picături hidratante
Ochii se pot irita ușor, atât datorită contactului frecvent cu mâinile (frecatul la ochi), cât și a expunerii îndelungate la ecrane cu lumină albastră (laptop, monitor, smartphone), dar și a expunerii la aerul condiționat. Frecatul ochilor cu mâinile în mod frecvent poate duce la pierderea elasticității pielii pleoapelor, așadar este bine să ai grijă, mereu, să nu pui presiune excesivă pe zona ochilor.
În ceea ce privește senzația de iritație și uscăciune a ochilor cauzată de aparatul de aer condiționat, poți soluționa această problemă cu picături hidratante pentru ochi, pe bază de acid hialuronic, sau chiar cu lacrimi artificiale.
În plus, pentru a-ți odihni ochii, mai ales atunci când lucrezi în fața calculatorului, nu uita să faci câte o pauză și, eventual, să faci câteva exerciții de vedere, cum ar fi focalizarea pe un punct fix, pe un punct îndepărtat, apoi pe unul apropiat, pentru a-ți menține agilitatea oculară.
4. Reaplică o cremă/spray cu protecție solară înainte de a ieși din casă/de la birou
Pauzele afară sunt mereu binevenite, dar nu uita că razele solare îți pot deteriora pielea, mai ales la orele de vârf, așadar va fi nevoie să reaplici crema cu protecție solară, indiferent că folosești SPF 30 sau 50. Dacă obișnuiești să porți machiaj, o alternativă avantajoasă este un spray cu fotoprotecție, care se aplică ușor, fără a lăsa o peliculă grasă și fără a compromite machiajul. Mai nou, există produse tip pudră cu factori de protecție UVA și UVB, pe care le poți aplica la fel ca o pudră normală de machiaj. Dacă petreci mult timp afară, nu uita să reaplici fotoprotecția o dată la 2-3 ore.
Este important să ai în considerare aspectul protecției de razele solare, la fel ca cel al deshidratării în urma expunerii la aer condiționat, deoarece acești doi factori pot marca în mod vizibil aspectul și sănătatea pielii tale.
5. Nu uita de hidratare
În primul rând, hidratarea se face printr-un consum regulat de apă, minim 2 litri pe zi și chiar mai mult, pe timp de vară. Pentru o piele sănătoasă, acest obicei este foarte important, care se va reflecta în calitatea pielii tale. Este ușor să uiți să bei apă dacă muncești intens sau nu resimți nevoia, dar poți apela la un mic truc, și anume – ține mereu lângă tine un pahar cu apă. De fiecare dată când te vei uita la el, îți vei aminti că ai nevoie să bei apă. Dacă faci naveta zilnic, ia cu tine un pahar de voiaj, pe care să îl ai mereu plin la plecare.