Specialiştii spun că fiecare grupă sanguină este corelată cu un risc mai mare de apariție a anumitor boli. Astfel, persoanele care au grupa de sânge zero au un risc mai mic de a avea probleme cardiovasculare. Tot aceşti oameni ar avea niveluri mai mici ale unei proteine care joacă un rol important în coagularea sângelui şi formarea de cheaguri de sânge, ce pot cauza atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale.

Cât despre persoanele cu grupa de sânge AB, acestea au un risc mai mare de a suferi de probleme cu memoria pe măsură ce îmbătrânesc. Aproximativ 4% din populația lumii are grupa de sânge AB, iar un studiu al cercetătorilor americani sugerează că ar putea exista o legătură între această grupă sangvină rară şi instalarea, în a doua parte a vieții, a tulburărilor cognitive, comparativ cu celelalte grupe de sânge.

De asemenea, cercetări recente au relevat că persoanele care au grupele de sânge A sau B au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de malarie, comparativ cu cei cu grupa zero. Cât priveşte riscul de cancer, cei ce au grupa de sânge zero prezintă un risc mai mic de a face cancer gastric. Motivul pentru care tipul A de sânge şi posibil şi B este la un risc crescut de cancer gastric este legat de răspunsul inflamator diferit. Practic, susțin cercetătorii, aceste persoane sunt mai predispuse la efectul acestei bacterii.