Dacă aveți obiceiul să pierdeți nopțile, faceți rapid o schimbare! Un studiu al cercetătorilor britanici arată că persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte își pun sănătatea în pericol. Riscul de a face un atac de cord crește cu aproape 50%, iar cel de accident vascular crește și el cu 15%. Însă lipsa de somn crește și riscul de diabet și obezitate. Studiul a fost realizat pe aproape 500.000 de persoane din opt țări.

  • Nu beți cafea dacă lucrați noaptea! Afectează calitatea somnului
  • Nu neglijați orele de somn!

În plus, culcatul la ore târzii și turele de noapte scad și capacitatea naturală de apărare a organismului. Dincolo de starea de somnolență cotidiană și bolile se instalează mult mai ușor.

O situație alarmantă pentru medici și pacienți este administrarea incorectă a pilulelor care induc somnul. Pentru o persoană adultă, 7-8 ore de somn pe noapte ar trebui să fie suficiente. În acest interval, doar 20 de minute sunt de fapt de somn profund în care creierul se odihnește cu adevărat.

Se spune că pentru un adolescent o noapte pierdută se poate recupera în alte 3 dormite suficient. Iar în cazul unui adult, o noapte nedormită se recuperează în alte 10.