Înotul este unul dintre cele mai bune exerciții pentru pacienții cu o formă de artrită, însă nu numai ei se pot bucura de beneficiile acestei activități plăcute. Înotul - fie că este vorba de piscină ori de apa mării - are numeroase puncte tari când este vorba despre sănătatea articulațiilor noastre. 

mamaplus

Artrita și înotul

Înotul și alte activități similare, pe care le putem efectua în apă, sunt unele dintre cele mai bune exerciții pentru pacienții diagnosticați cu o formă de artrită. Atunci când înoți, aproape 90 % din greutatea corporală sunt susținute de apă. Acest mediu lichid, care ne oferă o imponderabilitate relativă și care ne susține corpul, ne ajută să depășim anumite mișcări care sunt dureroase atunci când le facem cu articulațiile afectate de această boală.

Înotul nu este benefic doar pentru pacienții cu artrită. De exemplu, înotul în piscină ori în apa mării ajută la tonifierea mușchilor care ne susțin articulațiile, fără disconfortul pe care l-ar crea alte tipuri de exerciții. Din acest motiv, înotul este o activitate ideală și pentru persoanele cu anumite dizabilități sau pentru pacienții cu boli cronice ori cei care suferă pe termen lung de unele traumatisme.

Înotul reduce riscul ulterior de artrită, spun experții, permițându-ne să ne menținem rezistența normală a mușchilor și structura normală a articulațiilor. Așa că vei afla pe propria piele că înotul nu este doar o activitate fizică extrem de benefică pentru persoanele cu artrită, ci te și ajută să amâni cât mai mult instalarea unei afecțiuni de acest tip.

Înotul este benefic pentru inimă

Indiferent de vârstă, de greutate ori de condiția fizică, înotul este unul dintre cele mai bune exerciții cu impact redus pe articulații. Este o activitate ideală pentru cei care își doresc să slăbească, iar un studiu recent a confirmat că înotul este benefic și pentru inimă.

Cercetarea efectuată la State University of New York a arătat că, în comparație cu cei care nu înoată, înotătorii au: ritmul cardiac mai scăzut, tensiunea arterială mai bună, respirația și circulația sanguină îmbunătățite. În același timp, s-a dovedit că înotul a fost bine tolerat de pacienții care erau în perioada de reabilitare după un eveniment cardiac și de către cei care erau în recuperare după insuficiență cardiacă ori după o boală arterială.

Beneficii suplimentare pentru articulațiile tale

Pe lângă faptul că este o formă de exerciții fizice cu impact redus pentru articulații, înotul oferă și alte beneficii la capitolul sănătate, care, la rândul lor, funcționează în direcția întăririi articulațiilor. După cum au arătat numeroase studii de-a lungul timpului, înotul îmbunătățește respirația și circulația sângelui, scade ritmul cardiac și menține tensiunea arterială la un nivel optim, iar toți acești factori, per total, sunt extraordinari pentru sănătatea articulațiilor noastre. Mai mult, înotul combină trei componente vitale ale exercițiilor fizice: întinderea (stretchingul) mușchilor, întărirea musculaturii și aerobicul. Înotul lucrează multe grupe diferite de mușchi în același timp, așa că te vei bucura de un antrenament cuprinzător, cu beneficii pentru întregul corp.

Un exercițiu variat, cu multe fațete

Înotul nu se limitează doar la a face ture de piscină. Există multe alte activități fizice care pot fi făcute în apă și care funcționează la fel de bine pentru pacienții cu dureri articulare ori pentru cei cu sensibilitate în zona articulațiilor. Dacă ești în căutarea unor exerciții pe care să le poți face atât în piscină, cât și în apa mării, care să aibă un impact cât mai redus asupra sistemului musculo-scheletic, poți încerca: exerciții de aerobic în apă, mersul în apă adâncă sau pur și simplu exerciții de stretching în piscină.

Ce alte beneficii are înotul

Durerea de genunchi este cel mai comun simptom asociat cu artroza, care este tot o formă de artrită. Înotul poate reduce redoarea articulară de la nivelul genunchilor, poate întări musculatura din jurul articulațiilor genunchilor, poate întări oasele și poate îmbunătăți condiția ta fizică. În același timp, înotul poate calma simptomele depresiei și poate să scadă riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare. Înotul este, de regulă, o activitate care nu solicită foarte mult genunchii, însă evită stilul de înot fluture dacă ai genunchii afectați de vreo boală, așa cum este artroza.

Frecvența cu care ar trebui să înoți

Înotul este considerat, așa cum știi, un exercițiu aerobic de intensitate moderată. Pentru a obține beneficiile de pe urma acestei activități, este bine să însumezi cel puțin 150 de minute pe săptămână. Poți să îți atingi obiectivul dacă faci sesiuni de 30 de minute de înot, în 5 zile pe săptămână. Pentru beneficii maxime atât pentru sănătatea, cât și pentru greutatea ta, poți să încerci, treptat, să ajungi la 300 de minute de înot pe săptămână. La fel ca în cazul oricărui program de exerciții fizice, nu uita să te consulți mai întâi cu medicul tău, înainte de a începe. Dacă există contraindicații în cazul tău, medicul îți va spune.

Sursa