Kilogramele nu vor să plece cu niciun chip. Ai nevoie de o dietă specială. Iar analizele specifice îți spun ce trebuie să faci. Dar ce analize se fac ca să slăbești mai ușor? Că suntem diferiți unii față de ceilalți se știe. Dar „spiritul de turmă” funcționează, mai ales când vine vorba despre tainele siluetei. Rezultatul? Dezastru. Ca să ajungi la silueta perfectă, primul pas constă în a face un set complet de analize, cu care să te prezinți apoi la endocrinolog sau la specialistul în boli de nutriție. Acesta e startul dietei personalizate care chiar funcționează!

Secretul siluetei e în sânge. Așa că, înainte de a începe orice cură de slăbire, este necesar să-ți testezi capacitatea de a-i face față. Or analizele de sânge spun totul despre starea ta de sănătate. Un pachet complet de teste de laborator trebuie să cuprindă neapărat:

1. Grupa sanguină și RH-ul

Acestea vor da medicului indiciile necesare pentru o caracterizare sumară a personalității și stilului de viață.

2. Hemograma completă

Cunoscută ca HLG, hemograma oferă informații despre numărul de celule roșii și albe, dar și indicii asupra unor posibile afecțiuni. Este bine să soliciți și testul formulei leucocitare (FL), precum și al indicilor eritrocitari, care furnizează informații asupra unor posibile infecții acute.

3. Examen tiroidian

Cel mai des solicitate pentru depistarea unor eventuale afecțiuni tiroidiene sunt TSH, T3 și T4. Tyrotropina sau TSH măsoară cantitatea de hormoni secretată de glanda tiroidă, în vreme ce T3 și T4 oferă detalii asupra funcțiilor glandei, putându-se astfel determina o posibilă hiper sau hipotiroidie.

4. Colesterolul total

Nivelul exact al colesterolului se poate stabili în urma unui test care sesizează cantitățile de colesterol bun (HDL) și rău (LDL) din sânge. Acesta influențează metabolismul grăsimilor, așa că este foarte important rezultatul.

5. Fibrinogenul

Această analiză oferă informații cu privire la buna funcționare a ficatului. Valorile foarte mari pot indica afecțiuni cardio-vasculare, riscul de infarct, reumatismul sau chiar prezența unor tumori maligne.

6. Trigliceridele

TGL indică riscul unei persoane de a dezvolta arteroscleroză. În general, valorile scăzute indică hipertiroidie, infecții, iar cele crescute denotă afecțiuni renale sau hipotiroidie.

7. Creatinina

E o analiză care arată starea masei musculare. Valorile ridicate din sânge indică, de obicei, insuficiență renală cronică sau distrofie musculară, în vreme ce valorile scăzute arată posibila prezență a hipotiroidiei.

8. Proteine totale, calciu și minerale

Acestea pot indica starea sistemului osos, deshidratarea organismului, dacă au valori crescute, cele scăzute arătând prezența unor posibile afecțiuni, precum ciroza.

9. Ureea și acidul uric

Un nivel scăzut al ureei poate indica un consum prea mic de proteine sau afecțiuni hepatice, în timp ce nivelul crescut arată prezența unor afecțiuni renale.

10. Glicemia

Valorile normale ale zahărului din sânge dau undă verde unui regim de slăbire.

Unele suplimente pot fi de folos

„Deși este întotdeauna mai bine să se recurgă la metode naturale de slăbire, recomandările de modificare a stilului de viață sunt insuficiente. Obezitatea e o problemă complexă, care necesită o abordare multimodală, o strategie individualizată, dincolo de simpla recomandare de dietă și mișcare. Indiferent de metodele folosite, este obligatorie siguranța pentru sănătate. Suplimentele de slăbit testate amănunțit și aprobate de autoritățile medicale reprezintă o alternativă cu rezultate imediate când sunt combinate cu un program adecvat de dietă și exerciții fizice. Acestea pot contribui la creșterea ratei metabolice, la prevenirea adaptării biologice a organismului, la restricția calorică impusă de dietă și la gestionarea poftelor alimentare”, spune dr. Catrinel Macovei, Medic primar Diabet zaharat, nutriție şi boli metabolice.