Pe lângă procedurile de înfrumusețare și îngrijire a tenului, primăvara este perioada cea mai potrivită pentru a ne asigura că organismul nostru funcționează cum trebuie. Indiferent dacă ai avut sau nu probleme medicale în perioada anterioară, specialiștii recomandă ca femeile să efectueze primăvara câteva teste de rutină. Și asta deoarece în sezonul rece lipsesc vitaminele și mineralele, căldura soarelui și activitatea fizică. Orice deficiență poate să genereze complicații în corp. Variațiile de temperatură au un rol esențial în păstrarea sănătății, iar disconfortul fizic și psihic poate să apară odată cu venirea primăverii.
Consultul ginecologic
Chiar dacă reprezintă un motiv de anxietate, vizita la medicul ginecolog trebuie efectuată o dată la șase luni sau măcar anual. Pentru a transforma experiența într-un plăcută, alege un medic în care să ai încredere, pregătește-ți o listă cu întrebări și fii gata de consult! Nu uita că cel mai bun tratament este cel pe care poți să îl eviți și că ești responsabilă de propria ta sănătate. Descoperirea timpurie a afecțiunilor ginecologice te ajută să elimini complicațiile de mai târziu, așa că este extrem de important să îți faci o rutină din a merge periodic la control.
Ecografia mamară (unilaterală și bilaterală)
Trebuie să știi că un consult ginecologic este completat de examenul sânilor. Pe lângă verificarea senologică, sunt indicate și investigații imagistice în cazul femeilor sub 40 de ani, cele gravide sau care alăptează. Astfel, pot fi identificate inflamații ori infecții mamare acute, afecțiuni sau diferite traumatisme. Ecografia se efectuează cu ajutorul ultrasunetelor, este o procedură neinvazivă, nu iradiază și poate fi efectuată indiferent de perioada ciclului menstrual. În anumite cazuri, ecografia sânilor poate fi realizată în completarea mamografiei, pentru stabilirea unui diagnostic exact.
Examenul bacteorologic de secreție vaginală
Orice femeie trebuie să știe dacă suferă de o eventuală infecție vaginală sau altă afecțiune care îi creează disconfort. Cea mai simplă modalitate de a te asigura că ești sănătoasă o reprezintă efectuarea unui examen al secreției vaginale.
Testul este recomandat ca control de rutină sau atunci când apar scurgeri vaginale abundente, cu miros neplăcut, usturimi, mâncărimi, sângerări în afara perioadei de menstruație. De asemenea, este indicată o examinare bacteorologică și dacă consistența secreției este apoasă sau grunjoasă, în situația unei culori alb-verzuii sau gri-albicioase ori atunci când apare o durele locală după urinat. Testarea secreției vaginale poate fi inclusă în consultul ginecologic sau efectuată oricând, la cererea pacientei.
Verifică glanda tiroidă
O atenție specială o necesită și investigațiile endocrinologice, deoarece glanda tiroidă este ”vinovată” de mai multe afecțiuni printre care diabet, sindromul ovarelor polichistice sau hiper și hipotiroidism. Dacă va fi nevoie de mai multe investigații, medicul endocrinolog îți va oferi recomandările de rigoare.
Un control general al stării de sănătate
Alimentația și programul din timpul iernii ar putea să lase urme asupra ficatului, glicemiei sau circulației sângelui. Din acest motiv, îți recomandăm să faci o vizită la medicul generalist, care în timpul consultației verifică fiecare organ intern și stabilește un plan de tratament sau face o recomandare pentru o altă investigație, dacă este cazul.