Peretele vaginului produce un lubrifiant natural care îl ajută să se mențină hidratat. De asemenea, microbiota sau flora vaginală, o serie de microorganisme care protejează și mențin sănătos vaginul, locuiește în această parte a corpului. Atunci când hidratarea sau flora sunt modificate, apare uscăciunea vaginală, provocând lipsa de lubrifiere a țesuturilor vaginale. În mod normal, această uscăciune nu este un lucru rău. Însă poate fi un simptom al unui anumit tip de afecțiune.
Uscăciunea vaginală sau lipsa de lubrifiere pot provoca dureri în timpul actului sexual, deci pot afecta calitatea vieții femeii și relațiile sale intime și personale. De asemenea, poate produce o senzație de strângere, mâncărime sau iritație, deci este mai bine să încerci să rezolvi problema pentru a evita să suporți toate aceste neplăceri.
Află în continuare care sunt cele mai frecvente cauze ce provoacă lipsa de lubrifiere vaginală.
Modificările hormonale
Estrogenii sunt hormoni care mențin vaginul hidratat și sănătos. Din acest motiv, dacă nivelul lor scade, este posibil să apară uscăciunea vaginală. Din acest motiv, lipsa de lubrifiere este asociată adesea cu menopauza, deoarece aceasta este o fază în care producția de estrogeni a corpului scade brusc. Cu toate acestea, pe lângă menopauză, există și alți factori care ar putea determina o reducere a producției de estrogeni:
- Ciclul ovarian și menstruația
- Unele medicamente sau hormoni utilizați pentru tratarea cancerului de sân sau a infertilității
- Anumite antidepresive și antihistaminice
- Chirurgia pentru îndepărtarea ovarelor
- Chimioterapia
- Alte faze, cum ar fi lactația sau nașterea
Stresul și depresia
Stresul și depresia sunt dușmani ai sănătății și bunăstării. În plus, ambele pot provoca o lipsă de lubrifiere vaginală. Aceste probleme pot provoca o scădere a dorinței sexuale la femei și, în consecință, o lipsă de lubrifiere vaginală. Din acest motiv, pot deveni un obstacol în calea relațiilor sexuale plăcute.
Infecțiile vaginale
O infecție poate provoca și o lipsă de lubrifiere vaginală. Astfel, microorganismele precum Candida albicans sau Gardnerella vaginalis, printre altele, pot provoca sensibilitate, iritații, inflamații și reducerea lubrifierii vaginale. În acest caz, este important să te adresezi imediat medicului ginecolog pentru a începe tratamentul adecvat.
Diabetul
În cazul femeilor cu diabet zaharat, a căror glicemie nu este controlată corespunzător, poate apărea o lipsă de lubrifiere, după cum a raportat un studiu realizat de o echipă de la Institutul Național de Endocrinologie (Cuba). Deteriorarea vaselor de sânge poate limita fluxul de sânge către pereții vaginului, scăzând lubrifierea și excitarea sexuală.
Sindromul Sjogren
Sindromul Sjögren este o boală autoimună cronică produsă de infiltrarea leucocitelor în glandele exocrine. Din acest motiv, persoanele care suferă de acest sindrom se confruntă cu o lipsă de salivă și mâncărime sau senzație de nisip în ochi. De asemenea, această afecțiune poate provoca și uscăciune vaginală. Din acest motiv, dacă observi și alte simptome, cum ar fi uscarea gurii și a ochilor, alături de lipsa de lubrifiere, ar trebui să te adresezi medicului.
Utilizarea excesivă de săpunuri și loțiuni vaginale
Deși poate părea ciudat, igiena excesivă în zona vaginală poate provoca o lipsă de lubrifiere. De fapt, poate afecta echilibrul florei, provocând perturbarea acesteia. Odată ce revii la practicile de igienă regulate, lubrifierea revine la niveluri normale, simptomele ameliorându-se.
Consultă medicul ginecolog
Acum cunoști câțiva factori care ar putea provoca lipsa de lubrifiere vaginală. În orice caz, ar trebui să te adresezi ginecologului, astfel încât acesta să poată depista problema și să începi tratamentul. Există multe geluri lubrifiante feminine pe piață. Aceste produse, fără îndoială, te pot ajuta să ameliorezi disconfortul și să te simți mult mai bine în timpul actului sexual.