mamaplus

Ce afecțiuni pot ascunde scurgerile vaginale anormale. Sfaturi pentru a preveni apariția acestor probleme intime

0
//
14.09.2020

Secrețiile vaginale sunt extrem de importante pentru menținerea funcției reproductive feminine deoarece aceste fluide transportă celule moarte şi bacterii, păstrând astfel vaginul curat şi prevenind apariția infecțiilor.

De cele mai multe ori, aceste scurgeri vaginale sunt perfect normale, însă există şi cazuri în care cantitatea, mirosul sau culoarea acestora diferă de la femeie la femeie, în funcție de perioada lunii, eventualele probleme de sănătate existente sau anumite medicamente. De exemplu, scurgerile vaginale sunt mai abundente şi au un miros mai pregnant  în perioada sarcinii, în timpul alăptării sau atunci când eşti excitată.

Cu toate acestea, scurgerile de acest gen sunt perfect normale, însă devin periculoase atunci când sunt însoțite de mâncărimi sau senzație de arsură în zona vaginului, aspect care ar trebui să vă tragă un semnal de alarmă deoarece pot semnala o infecție sau anumite afecțiuni ascunse.

În acelaşi timp, scurgerile vaginale neobişnuite pot fi şi o urmare a igienei necorespunzătoare sau, dimpotrivă, a spălăturilor vaginale inutile cu apă şi soluții dezinfectante parfumate, care pot perturba echilibrul florei vaginale.

De asemenea, infecțiile vaginale pot fi cauzate şi de bacterii sau alți agenți patogeni, transmisibili pe cale sexuală. Din acest motiv şi partenerul trebuie consultat de către medic, iar în caz de nevoie şi acestuia i se administrează tratament specific.

Mai există în rândul adolescentelor ideea fixă că scurgerile vaginale sunt foarte periculoase şi că sunt un semn al îmbolnăvirii, lucru total neadevărat în realitate. De fapt, scurgerea albă care apare la fetele tinere (fluor alba) reprezintă secreția mărită a vaginului iar cauzele sunt de obicei emoționale, eventual excitația erotică sau conflictele psihice.

Alte cauze ale scurgerilor vaginale neobişnuite sunt:  utilizarea antibioticelor puternice, anticoncepționalele orale, infecțiile cu Chlamydia, tricomoniază sau gonoree, diabetul, stresul etc.

Tipuri de secreții vaginale anormale:

Scurgerile însoțite de sânge – rezistența la infecții a vaginului scade odată cu vârsta; din acest motiv, iritația muscoasei poate da senzația de usturime sau mâncărime şi poate cauza uşoare scurgeri cu sânge, în unele cazuri actul sexual fiind dureros. Secrețiile cu sânge pot indica o inflamație a trompei uterine, prolaps sau ruptură uterină, precum şi pierderea sarcinii sau chiar prezența tumorilor.

Scurgerile de culoare galbenă sau alb-gălbuie – astfel de secreții însoțite de senzația de arsură, mâncărime sau durere la urinare pot fi simptome ale anumitor boli venerice, de aceea este extrem de important să vă prezentați la medic.

Scurgerea galben-verzuie sau maro deschisă – secreția colorată, spumoasă şi mucoasa iritată, roşie sunt semne sigure ale infecției cu bacteria Trichomonas. În cazul în care infecția este asociată cu infecțiile urinare, actul sexual devine extrem de dureros şi neplăcut.

Scurgerile de culoare gri deschis, abundente, pot indica o infecție de natură bacteriană, iar cea mai frecventă cauză este reprezentată de lipsa unei igiene riguroase din partea unuia sau a ambilor parteneri.

Secrețiile de culoare verde deschisă apar în special în rândul gravidelor, a persoanelor care suferă de diabet sau atunci când sunt administrate tratamente cu penicilină sau alte antibiotice puternice, şi semnalează prezența unei infecții micotice.

Tratament şi metode de prevenire:

Pentru a stabili un diagnostic corect, medicul va preleva o mostră din secreția vaginală sau va face un test Papanicolau pentru a observa la microscop eventuale anomalii ale celulelor extrase din cervix.

Tratamentul diferă în funcție de problema descoperită. De exemplu, pentru afecțiunile micotice cauzate de stres, diabet, contraceptive, sarcină sau antibiotice, caracterizate prin scurgeri albicioase, brânzoase, se vor administra medicamente cu rol antifungic introduse în vagin sub forma unor creme sau geluri speciale, pentru vaginoza bacteriană se vor folosi antibiotice sau creme cu ingrediente speciale etc.

Pentru a preveni apariția acestor probleme intime, este necesar să țineți cont de câteva sfaturi:

  • Spălați-vă în zona intimă doar cu apă călduță, fără geluri de duş parfumate sau soluții dezinfectante;
     
  • Purtați lenjerie intimă lejeră din bumbac;
     
  • Faceți sex protejat;
     
  • Dacă urmați un tratament cu antibiotice, ajutați la refacerea florei prin consum de iaurturi, care conțin bacterii „prietenoase”.