Deși problemele respiratorii reprezintă cea mai întâlnită complicație în rândul pacienților cu COVID-19, sunt și cazuri de afecțiuni neurologice grave pe care le dezvoltă unii dintre bolnavi. Un studiu recent, realizat în spitalele din Marea Britanie, arată că unii pacienți suferă de infarct, simptome asemănătoare demenței și delir.

Timp de o lună, oamenii de știință britanici au folosit bazele de date din 125 de spitale în care pacienții au fost testați pozitiv cu noul coronavirus și care au dezvoltat afecțiuni neurologice.

Mai mult de jumătate dintre pacienți a suferit un accident cerebrovascular, iar 57 au făcut infarct ischemic, în timp ce 9 bolnavi au făcut hemoragie intracerebrală. 

„Aceste cazuri rare, dar foarte grave, sunt trecute cu vederea”, consideră un neurolog de la Universitatea din Liverpool, autorul studiului, Benedict Michael.

Aceste susține că este nevoie de cercetare în ceea ce privește complicațiile care pot apărea în urma bolii COVID-19.

O altă boală neurologică este alterarea stării mentale, 39 dintre bolnavi suferind de psihoză, declin neurocognitiv, anxietate, depresie, schimbări de personalitate, manie și catatonie (sindrom psihomotor al schizofreniei, corpul stând în poziții fixe, nemișcându-se deloc).

Pacienții reprezentați în studiu au vârste cuprinse între 23 și 94 de ani.

Cercetătorii mai notează faptul că bolnavii cu vârsta peste 60 de ani tind să facă accident cerebrovascular, comparativ cu pacienții mai tineri.

„Este un efect direct la unii bolnavi, al virusului care ajunge în creier”, explică psihiatrul și neurologul Mark George, de la Universitatea medicală din Carolina de Sud, acesta neluând parte la studiul de față.