mamaplus

”Cauzează vaccinurile autism?”: Cinci întrebări și răspunsuri despre vaccinarea copiilor

-
//
23.05.2022

În primii doi ani de viață, medicii recomandă mai multe tipuri de vaccinuri copiilor. Acestea îi pot proteja de diferite boli. Subiectul vaccinării copiilor este însă foarte sensibil şi mulți părinți sau chiar şi medici sunt împotriva vaccinării bebeluşilor lor. Iată câteva întrebări pe care şi le pun părinții despre vaccinurile copiilor şi ce răspunsuri au medicii pediatri.

Întrebarea #1: Alăptatul nu-mi protejează copilul?

Este adevărat, prin alăptat bebeluşul primeşte anticorpi d ela mamă. Însă îi primeşte pe cei pe care mama ii are. În plus, aceşti anticorpi primiți de la mamă durează între 3 şi 6 luni. Medicii recomandă mai multe vaccinuri pentru copii în primele două luni de viață, pentru a-i întări sistemul imunitar şi pentru a-i permite o dezvoltare sănătoasă. (Dr. Ari Brown, coautor al cărții “Baby 411”, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie)

Întrebarea #2: De ce mai sunt necesare vaccinurile?

Este adevărat că unele boli au fost eradicate, datorită vaccinurilor, însă sunt boli precum oreionul sau pojarul care încă există şi chiar pot dezvolta forme grave care pot duce şi la deces. Şi chiar dacă în zona în care stai nu s-au înregistrat cazuri grave, având în vedere libera circulaţie, copiii pot intra în contact cu alte persoane care n-au fost vaccinate şi care pot fi purtătoare de virus. (Dr. Meg Fisher, director medical la Spitalul de copii din cadrul Centrului Medical Monmouth, Long Branch, New Jersey).

Întrebarea #3: Ce se întâmplă dacă nu te vaccinezi?

Sunt părinţi care hotărăsc să nu-şi vaccineze copilul. Până la un punct poate fi o chestiune personală şi de familie. Însă, acel copil este trimis în colectivitate. Oamenii sunt ființe sociale şi se poate vorbi de o imunitate colectivă. Un copil nevaccinat poate fi in siguranță dacă cel puţin 90% dintre membrii comunității sunt vaccinați. Însă dacă acest procent scade, toată lumea este sub risc. Mai mult, dacă părinții continuă să vaccineze copii, în câteva generații vor dispărea şi mai multe boli. Aşa cum, varicela nu mai face ravagiile pe care le făcea pe vremea bunicilor. (Dr. Meg Fisher, director medical la Spitalul de copii din cadrul Centrului Medical Monmouth, Long Branch, New Jersey).

Întrebarea #4: Poți vaccina copilul dacă este bolnav?

Dacă cel mic are puțin nasul înfundat şi febră mică, sistemul imunitar este activat şi ar putea răspunde bine la vaccin. Dacă însă este vorba de febră mare, este bine să aşteptaţi până copilul se simte mai bine. La fel şi dacă cel mic are sistemul imunitar slăbit sau este sub tratament pentru o anumită boală. Cel mai bine este să vă sfătuiți cu medicul care îl are sub observaţie pe copil. (Dr. Meg Fisher, director medical la Spitalul de copii din cadrul Centrului Medical Monmouth, Long Branch, New Jersey)

Întrebarea # 5: Cauzează vaccinurile autism?

Au existat studii care au emis ipoteza că vaccinurile ar cauza autism, însă nici unul nu a adus o dovadă clară. Ceea ce se ştie cu siguranță este că dacă nu îl vaccinezi îl expui unui risc serios pentru diverse boli. (Dr. Ari Brown, coautor al cărții “Baby 411”, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie)

În plus, după ce unii părinți din Statele Unite au dat în judecată companiile producătoare ale vaccinurilor împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, tribunalul federal SUA au dat verdictul în 2010: vaccinurile nu cauzează autism. Verdictul a fost primit ca o grea lovitură de către mişcările internaționale care sprijină ipoteză că imunizarea copiilor conduce la autism, însă a fost salutată de Departamentul de Sănătate şi Servicii Publice şi de către Asociația Medicală Americană.  

„Aceasta este o reală victorie pentru copii şi o zi minunată pentru ştiință. Sper că această decizie va pune capăt temerilor părinților şi că ne putem concentra din nou pe protejarea copiilor de renaşterea unor maladii ce pot fi prevenite prin vaccin, precum rujeola şi tusea convulsivă”, a spus Paul Offit, pediatru şi expert în vaccinuri în Philadelphia, într-o declarație emisă de către grupul de apărare a vaccinurilor Fiecare Copil din Doi.

Controversele pe marginea subiectului vaccinuri nu vor înceta prea curând. În timp ce unii vor susține o tabără, alții vor fi împotrivă. Iar părinții ar trebui să aleagă între a vaccina sau a nu vaccina copilul.