Acum că temperaturile oscilează de la rece la cald și invers, iar soarele cu dinți nu e o noutate, e foarte important să știm să ne protejăm de gripă și răceală. Cea mai bună soluție în acest sens este, bineînțeles, vaccinul antigripal. Totuși, acesta nu este unica modalitate prin care să eviți răceala și gripa sezonieră. Există numeroase alte modalități simple, precum și unele modificări ale stilului personal de viață, care pot ține la distanță răceala și gripa. 

Consumați mai multă apă
Pentru ca sistemul impunitar să funcționeze bine, e important să vă hidratați suficient. În mod ideal, ar trebui să consumăm 7-8 pahare cu apă zilnic.

Nu mai fumați și evitați fumul de țigară
Fumătorii răcesc mai frecvent, iar răcelile lor sunt foarte severe, deoarece fumatul crește riscul de infecții, date fiind modificările structurale ale căilor respiratorii și scăderea răspunsului imun. De asemenea, dacă lucrați sau locuiți cu un fumător, crește riscul de a dezvolta o infecție respiratorie.

Evitați consumul de alcool 
În timp ce un pahar cu vin ocazional oferă beneficii pentru sănătate, consumul intens de alcool suprimă sistemul imunitar, așa că evitați consumul de alcool.

Adoptați un regim alimentar echilibrat
Cea mai sigură modalitate de a vă menține sănătatea sistemului imunitar este să aveți un mod sănătos de viață. O dietă bogată în vitamine și minerală, vă va ține departe de orice gripă și răceală. Consumul de fructe și de legume din abundență îi asigură organismului toate vitaminele, mineralele, antioxidanții și fitochimicalele de care are nevoie pentru a se proteja de bacterii, viruși și alți agenți patogeni. Cel mai bine este să consumați o mare varietate de alimente colorate, care stimulează imunitatea, cum ar fi citrice, ardei gras, cartofi dulci, spanac, varză Kale, legume crucifere (broccoli, conopidă, varză, varză de Bruxelles), dar și ciuperci și usturoi.

Respectați un program corespunzător de odihnă
Pe lângă alimentație, organismul mai are nevoie și de odihnă. Pentru o sănătate de fie, este esențial să aveți un regim de somn-veghe bine pus la punct. În mod ideal, ar trebui să dormim 7-8 ore în fiecare noapte, astfel încât corpul să fie suficient de puternic pentru a înlătura orice infecții.

Gestionați stresul din viața personală
Încercați să gândiți pozitiv și să vă gestionați corect emoțiile negative. Știm deja că stresul cronic poate duce la multiple probleme de sănătate, iar oamenii de știință explorează modul în care stresul continuu afectează sistemul imunitar. În schimb, gândirea pozitivă stimulează sistemul imunitar, de aceea este indicat să încercăm să ducem vieți cât mai echilibrate, astfel încât să putem gestiona provocările inevitabile.

Toate aceste sfaturi nu pot garanta că nu veți răci și nu vă veți îmbolnăvi de gripă, dar cu siguranță, vă va ajuta să aveți un sistem imunitar mai puternic, care să facă față mai ușor unei eventuale afecțiuni.

Cea mai bună soluție de a evita gripa rămâne a fi vaccinul antigripal, care este recomandat, în special, persoanelor care prezintă riscul de a dezvolta complicații în urma unei gripe.