În timp ce întreaga lume așteaptă un vaccin împotriva COVID-19, un nou studiu publicat în Journal of Medical Virology constată că ar putea exista o modalitate de a încetini răspândirea. Este vorba despre o igienă personală bazată pe produse pentru bebeluși.

Cercetătorii de la Penn State College of Medicine au constatat că igiena căilor nazale și orale cu apa de gură pentru bebeluși pot inactiva coronavirusurile cu transmisie la om. Grupul a testat diverse produse, inclusiv șampon pentru bebeluși și diferite soluții de apă de gură cu peroxid, observând că majoritatea reduce sarcina virală a tulpinilor de coronavirus și le inactivează în mai puțin de două minute.

„Produsele testate sunt disponibile fără rețetă și adesea fac deja parte din rutina zilnică a oamenilor”, a subliniat Craig Meyers, profesor universitar de microbiologie, imunologie, obstetrică și ginecologie, care a condus studiul.

Atât apa de gură, cât și șamponul pentru bebeluși inactivează 99,9% dintre coronavirusuri și este mai mult ca sigur să aibă același efect asupra SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.

Meyers și echipa sa au replicat reacția dintre celulele virale din gură și nas când acestea sunt clătite cu apă de gură. Oficialii din domeniul sănătății spun că acestea sunt cele două căi majore prin care COVID-19 intră și iese din corp.

Meyers explică faptul că învelișul exterior al virusurilor testate și al SARS-CoV-2 sunt atât de similare genetic încât rezultatele ar trebui să se aplice și noului coronavirus, ce ar putea deveni inactiv după expunerea la clătiri de rutină.

Soluția de șampon pentru bebeluși a dezactivat mai mult de 99,9% dintre coronavirusurile cu transmisie la om după două minute de contact.

Cercetătorii precizează că medicii, care au contact în mod regulat cu pacienți infectați, folosesc adesea șampon pentru copii pentru a-și clăti sinusurile.

Cele mai multe produse pentru spălarea gurii și gargară lasă 99,9 la sută din coronavirusuri inactive după doar 30 de secunde. Cercetătorii vor căuta acum să-și extindă studiul asupra pacienților cu COVID-19.