mamaplus

Câte kilograme poate slăbi o femeie într-o lună, din punct de vedere științific

-
//
10.01.2020

Cât de mult și cât de repede poți scăpa de kilogramele în plus? Răspunsul depinde de o serie de factori, potrivit nutriționistului Lauren Slayton, fondator al companiei "Foodtrainers" din New York.

În primul rând: "Dacă ai multe kilograme de dat jos sau ești bărbat, slăbești mai repede", a specificat ea. Depinde de greutatea și istoricul femeii, potrivit medicului. Dacă ai tot avut 63 de kilograme din facultate și până în prezent și vrei să scapi de 5, obiectivul este este rezonabil. Dar dacă ultima dată când ai cântărit sub 63 de kg era perioada școlii generale, iar acum vrei să scapi de 10 kg, va fi o provocare: "Istoricul tău este mai grăitor decât orice altă diagramă", spune specialista.

Indiferent de numărul de kilograme, corpul dorește să-și apere greutatea, potrivit medicului Caroline Apovian, directorul "Centrului pentru nutriție și gestionare a greutății" de la Boston Medical Center.

Dr. Apovian lucrează cu persoane obeze, care vor să piardă 5% din greutatea lor corporală în trei luni, nu 10 kilograme într-o săptămână. Indiferent de greutate, corpul va crede că moare de foame în timpul unei diete și va reacționa pe măsură - un lucru de care nu se ține cont adesea.

Cercetările arată că diverse sisteme corporale încetinesc arderea caloriilor și că anumiți hormoni încep să crească pofta de mâncare, chiar dacă o persoană își dorește să slăbească și ține activ o dietă.

De ce oamenii care țin anumite diete slăbesc foarte mult la început?

Majoritatea celor care slăbesc drastic își schimbă radical obiceiurile alimentare. Ei sunt cei care consumau multă mâncare procesată și fast-food în trecut. Având în vedere că în timpul dietei renunță aproape complet la carbohidrați, zaharuri și grăsimi, e firesc că scăderea în greutate să se vadă imediat.

Pentru ei, vestea bună e că, dacă nu își reiau obcieiurile proaste, greutatea se va menține în limite normale pe termen lung. Chiar și așa, trebuie să fie pregătiți să atingă o fază de platou, în care le va fi tot mai greu să dea jos kilogramele suplimentare.

Deci câte kilograme poate slăbi o persoana normală într-o lună?

"Majoritatea oamenilor sunt ca țestoasele când slăbesc. Asta înseamnă că dau jos undeva între 500 g și 1,5 kg într-o săptămână, deși cifra nu rămâne constantă. Cinci kilograme într-o lună sunt complet rezonabile", spune Slayton, a carei opinie este în conformitate cu ceea ce susține Centrul de Control al Bolilor din SUA.

Celor care nu reușesc să se încadreze în aceste repere, specialista le recomandă să nu dispere: "Două persoane pot mânca identic timp de două săptămâni și pot slăbi un număr diferit de kilograme."

Ce trebuie să facă persoanele care vor să fie mai tonifiate, nu mai slabe

În acest caz, medicul recomandă o întrebare mai bună decât cea legată de kilogramele suplimentare - "Cum pot scădea grăsimea din corp și crește masa musculară?".

Pentru un look fit, trebuie stimualată rata metabolică, ceea ce înseamnă că nu cântarul e important. Greutatea poate crește în timpul unui regim de creștere al masei musculare pentru că mușchii cântăresc mai mult decât grăsimea: "În cazul acesta, recomand exercițiile de rezistență."