Până să găsim un vaccin sau un tratament, e vital să știm cât mai mult despre comportamentul virusului, pentru a gestiona corect resursele și forța de muncă. În caz contrar, riscăm ca tot restul anului (și poate mai mulți ani de acum încolo) să intrăm și să ieșim dintr-o carantină în alta. 

Unele caracteristici importante care ar trebui cunoscute cu exactitate includ rata mortalității, rata de atac a virusului, încărcarea virală medie și doza minimă infecțioasă, numărul de reproducere de bază (care ne informează câte alte persoane se infectează în medie pornind de un singur caz pentru diverse scenarii de mobilitate a populației), precum și cât timp o persoană infectată rămâne contagioasă.

Studiile sugerează că noul coronavirus încetează să mai fie infecțios la aproximativ 11 zile de la debutul simptomelor, chiar dacă testele PCR ar putea întoarce un rezultat pozitiv.

O cercetare a Centrului Național pentru Boli Infecțioase din Singapore a relevat că, în medie, virusul nu a putut fi izolat sau cultivat după 11 zile de la debutul bolii – acest lucru a fost valabil, în ciuda identificării de material ARN viral cu testele PCR pentru coronavirus. 

Confuzia dintre cazurile pozitive și cazurile infecțioase 

Un test pozitiv nu înseamnă neapărat că pacientul este încă bolnav sau contagios Aceste studii par să sugereze că replicarea virală scade rapid la o săptămână după debutul simptomelor și că pacienții nu mai răspândesc virusuri viabile după a doua săptămână de boală. Rezultatele, de asemenea, ne arată că nu ne putem baza foarte mult pe depistarea ARN prin testarea PCR, în jurul căreia atât de multe spitale și țări își formează strategia de management al bolnavilor de COVID-19 . În schimb, pacienții ar putea fi externați pe baza altor criterii, cum ar fi timpul scurs de la debutul bolii. Aceasta ar ajuta la eliberarea resurselor pentru pacienții noi. Poate vestea cea mai bună este că SARS-CoV-2 nu este un virus supranatural. Persoanele care au testat pozitiv săptămâni după săptămâni probabil că nu se reinfectează după recuperare.