Cât timp durează imunitatea după vaccinarea anti-COVID-19? Este întrebarea care macină multe persoane în această perioadă. Potrivit datelor oficiale oferite de Ministerul Sănătății și Protecției Sociale, vaccinurile ARNm sunt administrate în două doze. După prima doză, persoanele vaccinate vor avea o anumită imunitate, dar cel mai sigur răspuns imun al organismului, parvine după aproximativ 14 zile de la administrarea ultimei doze de vaccin.

Totodată, potrivit MSPS, este important să înțelegem, că vaccinul este doar unul dintre instrumentele care reduce din riscul de infectare și riscul de a face boala într-o formă severă. Respectiv, persoanele vaccinate, pentru propria sănătate și sănătatea celor din jur, trebuie în continuare să respecte toate măsurile de siguranță anti-COVID-19, recomandate de specialiști.

În același timp, profesorul de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și fostul consilier onorific în Ministerul Sănătății, Răzvan Cherecheș, a încercat să își expună și el părerea vizavi de acest subiect.

”Nu știm exact cât durează imunitatea. Știm până în acest moment că imunitatea durează mai mult de 8 luni. La 8 luni de la vaccinarea sau de la vindecarea de la infecție, imunitatea continuă să fie stabilă în timp și rezistentă. Deci 8 luni și numărăm mai departe” a spus Răzvan Cherecheș.

Pe de altă parte, producătorii vaccinurilor anti-COVID-19 se așteaptă ca imunitatea după vaccinare să dureze până la doi ani, iar un răspuns în acest sens va fi aflat anul acesta, susține medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.

”Atunci când corpul nostru se află în echilibru și avem viață echilibrată – odihnă, stres redus, alimentație sănătoasă – sistemul imunitar are capacitatea să răspundă la vaccinurile care au fost administrate și au capacitatea să producă anticorpi în cantitate suficientă Altfel, putem să primim vaccinul, dar capacitatea organismului nostru de a răspunde să fie diminuată. Este foarte important stilul de viață pe care-l avem”, a declarat medicul Beatrice Mahler.