Lichidul preejaculator acționează ca un lubrifiant și neutralizator al acizilor conținuți în resturile de urină din uretră. Acest lichid este eliberat de bărbat atunci când este excitat sexual (în timpul preludiului, în timpul actului sexual sau în timpul masturbării), dar înainte de ejaculare, după cum îi zice și numele – PREEJACULATOR. Acesta este cunoscut și că acționează ca un lubrifiant natural în timpul sexului. Ei bine, spermatozoizii nu intră în alcătuirea lichidul preejaculator în mod normal, dar asta nu înseamnă că la un moment dat nu poate să conțină spermatozoizi activi.

Lichidul preejaculator prezintă un pericol atunci când partenerii „merg la risc”, adică au contacte sexuale neprotejate și apelează la metode deloc sigure precum metoda retragerii, în cele mai multe cazuri. Sau dacă folosesc protecție, nu o folosesc corect. Spre exemplu, mai multe studii demonstrează că peste 23% dintre bărbați își penetrează partenera înainte de a folosi prezervativul, iar asta reprezintă un risc crescut de sarcină.

Șansele ca lichidul preejaculator să conțină spermatozoizi înainte de o primă ejaculare sunt scăzute. DAR, dacă înainte de un contact sexual (chiar și cu 48 de ore înainte) a avut loc un alt act sexual (sau masturbare) în care s-a produs ejacularea, atunci spermatozoizii pot rămâne în uretră, deci pot fi prezenți în lichidul preejaculator la al doilea contact sexual neprotejat.

Rolul contracepției de urgență

Recomandarea principală este folosirea unei metode contraceptive sigure la fiecare contact sexual. Totuși, în situațiile în care „ai mers la risc” și ai folosit metoda retragerii sau dacă metoda utilizată a dat greș și ai dubii că lichidul preejaculator a ajuns în interiorul vaginului, atunci e momentul administrării pilulei de a doua zi. Aceasta este o metodă de urgență care te poate scăpa de o sarcină nedorită dacă e luată în primele 24 de ore, dar nu mai târziu de 72 de ore.