Odată cu apariția unor probleme de sănătate care au un impus necesitatea unui avort terapeutic sau cu alegerea de a renunța la o sarcină, scade interesul unuia pentru celălalt. Uneori, unul dintre parteneri pur şi simplu are nevoie de o perioadă mai lungă de refacere, iar pasiunea „pierde teren‟ în fața dorinței de a sta în singurătate, a frustrărilor adunate sau a sentimentului de vinovăție. Situația nu este fără ieşire, ba chiar poate consolida unele relații, cu o condiție: să aveți puțin curaj să discutați despre nevoile voastre şi despre sentimentele pe care le trăiți.

Pentru unele cupluri este confortabil să aştepte câteva săptămâni, uneori chiar o lună pentru a face sex după un avort. Perioada de aşteptare recomandată variază, dar, cu siguranță, este important să aşteptați până când dispare sângerarea post-avort. Majoritatea experților susțin că este de preferat să se aştepte una sau două săptămâni pentru a reduce riscul de infecție. În cazul unui avort medicamentos, colul uterin nu trebuie să se deschidă prea mult pentru a permite trecerea țesutului sarcinii, deci este posibilă o revenire la viața sexuală obişnuită dacă vă simțiți pregătiți amândoi.

Odată ce te simți pregătit din punct de vedere fizic, mental şi emoțional să ai un contact sexual după întreruperea unei sarcini, există câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare înainte de a trece la fapte:

  • fertilitatea revine foarte repede după terminarea sarcinii, deci ar trebui să folosiți contraceptive dacă nu intenționați să aveți o altă sarcină.
  • sarcina poate schimba corpul, ceea ce face ca anumite poziții sexuale să fie dureroase,
  • uterul se extinde în timpul sarcinii şi poate dura până la şase săptămâni pentru a reveni la dimensiunea normală, de aceea pot apărea crampe sau dureri uşoare care fac sexul inconfortabil.

„Viața sexuală poate fi reluată cu grijă, răbdare şi atenție‟

Momentul potrivit pentru a relua viața sexuală din punctul în care s-a oprit este diferit în funcție de o varietate de factori. Unii consideră că este o parte importantă din procesul lor de vindecare să se întoarcă la viața sexuală obişnuită. Alții au nevoie de mai mult timp până încep să aibă din nou încredere în celălalt şi să se simtă confortabil cu sine din punct de vedere fizic şi emoțional, mai ales dacă sângerările vaginale nu încetează curând.

„Viața sexuală poate fi reluată cu grijă, răbdare şi atenție după ce o permit condițiile medicale. De asemenea, este bine să vorbiți deschis despre nevoile voastre. În doi, prin negociere şi dialog sincer, multe probleme care par de nerezolvat îşi găsesc rezolvarea‟, te sfătuieşte psihoterapeutul Minola Iuliana Bratoveanu.

Adesea, unul dintre parteneri poate suferi un blocaj mental, să i se pară că a făcut o greşeală greu de reparat sau să aibă un sentiment de ruşine. Caută să discuți cu un psihoterapeut, mai ales dacă ți se pare că întreaga experiență este copleşitoare şi te face să nu-ți mai poți relua activitățile obişnuite, inclusiv viața sexuală.